Αβραμόπουλος προς Νταβούτογλου: Μη διανοηθεί κανείς διχοτόμηση της Κύπρου

Η Αθήνα απορρίπτει την νέα πρόταση της Άγκυρας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης ώστε να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, σε επιστολή του προς τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που νωρίτερα είχε προτείνει ακόμη και διχοτόμηση της νήσου αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν, κατά την άποψή του, να μονοπωλούν τα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου, υπογραμμίζει ότι τέτοιες σκέψεις δεν πρέπει καν να περνούν από το μυαλό οποιουδήποτε και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αφεθούν να συμφωνήσουν μόνοι τους για μία επανενωμένη Κύπρο

Σπεύδει μάλιστα να τονίσει ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα που εδράζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο εθιμικό διεθνές δίκαιο, απαντώντας στη σύνδεση του κ. Νταβούτογλου μεταξύ του Κυπριακού και των εξελίξεων στο θέμα του φυσικού αερίου. 

Στην επιστολή του, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι συνιστά αναχρονισμό να επιστρέψουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο καθεστώς των εγγυήσεων που επεβλήθη με τις Συμφωνίες του 1959 - 1960. Και παράλληλα, απορρίπτει την τουρκική θέση ότι ουσιαστικά το νέο κράτος που θα προκύψει εφόσον συμφωνήσουν οι δύο πλευρές θα είναι ένα καινούριο κράτος και όχι διάδοχο της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Η ιδέα σας να εγκαθιδρυθεί μία νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο θα έπρεπε πριν από όλα να είναι αποδεκτή από τους ίδιους τους Κυπρίους. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή εγκαθιδρύθηκε με τις Συμφωνίες του 1960» σημειώνει ο έλληνας υπουργός. Και προσθέτει με έμφαση: «Όμως για εμάς, το να αναμιχθούμε σήμερα υπό το πρόσχημα των εγγυητριών δυνάμεων σε ένα κυρίαρχο κράτος με έναν κυρίαρχο λαό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε αποδεκτό και σε κάθε περίπτωση συνιστά αναχρονισμό». 

Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι κατανοεί «ότι η πρότασή σας προκαλείται από την επιθυμία σας να επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα και υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και την προοπτική γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, απολαμβάνουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο». 

Δεν διστάζει όμως να προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επιχαίρει για τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση της Κύπρου και της Ελλάδος, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται γρήγορα: «Κατά την άποψή μου, είναι λάθος να εκλαμβάνει κάποιος την προσωρινή οικονομική αδυναμία της Κύπρου ή οποιοδήποτε άλλου ως κριτήριο πολιτική, καθώς ουδείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε η τρέχουσα οικονομική κρίση θα χτυπήσει την πόρτα κάποιας άλλης χώρας. Φοβάμαι», συμπληρώνει, «ότι η απόφασή σας να σταματήσετε τη συνεργασία με ενεργειακές εταιρείες επειδή αυτές συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι λανθασμένη». 

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασιστεί στις Συμφωνίες του 1977 και του 1979 για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός περί διχοτόμησης δεν πρέπει να είναι στο μυαλό κανενός» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «σε μία επανενωμένη Κύπρο, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της». 

Αφού, δε, θυμίζει ότι στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να προχωρήσουν στις διεθνείς σχέσεις με βάση την καλή γειτονία και ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της άτεγκτης στάσης του Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Αβραμόπουλος καταλήγει απορρίπτοντας «την πρότασή σας για τετραμερή διάσκεψη, κυρίως επειδή αυτή αντιβαίνει με τη θεμελιώδη και απαράγραπτη αρχή της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, η πρότερη εμπειρία καταδεικνύει ότι τέτοιες μορφές διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως οδηγούν σε νέα τριβή και σύγκρουση».  

Oι δηλώσεις Νταβούτογλου 
Το θέμα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της λύσης του Κυπριακού, με τη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ή θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, λέει ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Haberturk» ο Αχ. Νταβούτογλου λέει ότι «Θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι (ενεργειακές) αυτές πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι». 

«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα (σσ. από την πηγή αυτή) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» συνεχίζει και προσθέτει: «Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών».

Εφόσον -λέει ο Τούρκος υπουργός- η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ, «αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ [...]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν". Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή το θέμα συζητήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό και το Σάββατο έγινε μία έκτακτη σύσκεψη και εκδόθηκε ανακοίνωση. Λέει ακόμη, πως από την Τουρκία εστάλη σχετική επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας. Αναφορικά με την επιστολή, πηγές του ελληνικού Υπουργειου Εξωτερικών ανέφεραν, οτι πρόκειται να υπάρξει άμεσα απάντηση από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επιστολή του κ. Νταβούτογλου .

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Κύπρο, κάτι που συζητήθηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο Αχ. Νταβούτογλου σημείωσε: «Δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτού του είδους». Πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνοντας: «Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, δεν έχουμε βάση εκεί».

Πηγή