Τρόικα: Μην καταργείτε φέτος το χαράτσι στα ακίνητα θα αναγκαστείτε να πάρετε νέα μέτρα

Ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση να μην καταργήσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως «χαράτσι στα ακίνητα», αλλά να συνεχίσει να το επιβάλλει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για το έτος 2013 άσκησε η τρόικα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξουν, εντός του τρέχοντος έτους, έσοδα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων. Ωστόσο, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο να εφαρμοστεί από φέτος ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων και να εισπραχθούν εγκαίρως τα προβλεπόμενα από αυτόν έσοδα

Σίγουρες εισπράξεις 

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της τριμερούς στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χθες και προχθές, η διαδικασία επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος εξασφάλισε τη γρήγορη είσπραξη περίπου 2,5 δισ. ευρώ τόσο για το 2011 όσο και για το 2012 και ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδα των Προϋπολογισμών των δύο αυτών ετών. Βάσει των ισχυρισμών της τρόικας, είναι άκρως παρακινδυνευμένο να καταργηθεί αυτή η… επιτυχημένη διαδικασία(!) και να αναληφθεί το ρίσκο της είσπραξης μέσω του υπουργείου Οικονομικών, εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση των εσόδων φέτος και στην ανάγκη να ληφθούν νέα πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η νέα «μαύρη τρύπα» που θα προκύψει! 

«Τα έσοδα από το ΕΕΤΗΔΕ είναι σίγουρα και εγγυημένα, μη ρισκάρετε να το καταργήσετε, να πάει κάτι στραβά και να χρειαστεί να πάρετε νέα μέτρα», τόνισαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της τρόικας. Ζήτησαν μάλιστα να παραμείνει σε ισχύ το ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013, η δε εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων να αναβληθεί για το 2014, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί κι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, όπως : 

* η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα, 
* ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς, 
* η ενημέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου με όλες τις μεταβολές που επήλθαν το 2012 και το 2013 στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών. 


Αποτέλεσμα 

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΕΕΤΗΔΕ και το 2013! Όμως, λίγο αργότερα το περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκαθάρισαν ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί δυνατή η εφαρμογή και η είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων εντός του 2013.

Πάντως, σε περίπτωση που περάσει η «γραμμή» της τρόικας και διατηρηθεί το ΕΕΤΗΔΕ για έναν ακόμη χρόνο (πράγμα πιθανό παρά τις πρόσκαιρες αντιδράσεις των τριών κυβερνητικών κομμάτων, δεδομένης της πραγματικής αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να κλείσει εντός του 2013 όλες τις παραπάνω εκκρεμότητες που επεσήμανε η τρόικα), η κυβέρνηση:

α) Θα υποχρεωθεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη φορολογική επιβάρυνση στις κατοικίες εκατομμυρίων πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Περίπου 2,7 εκατομμύρια νοικοκυριά που θα απαλλάσσονταν πλήρως από τη φορολογία των κατοικιών τους ή θα πλήρωναν σημαντικά χαμηλότερα ποσά -μειωμένα έως και 90%- εάν εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το υπέρογκο «χαράτσι», το οποίο συνίσταται σε ποσά της τάξεως των 200 έως και 1.000 ευρώ, ακόμη και για πολύ παλαιά σπίτια με επιφάνειες της τάξεως των 50, των 80 και των 100 τ.μ.!

β) Θα πρέπει να ξεπεράσει το «σκόπελο» του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο σε απόφασή του το 2012 έκρινε ότι το ΕΕΤΗΔΕ είναι μεν συνταγματικό καθώς πρόκειται για έκτακτο και όχι μόνιμο μέτρο αλλά η επιβολή του είναι για δύο χρόνια και όχι πάγια ενώ σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης για περαιτέρω ή μόνιμη επιβολή του η Ολομέλεια θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα. Επιπλέον, θα έχει να αντιμετωπίσει μια πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας και προβλέπει ότι είναι παράνομη η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανοιχτά όλα τα μέτωπα

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για κανένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά διεφάνη ότι οι δύο πλευρές σιγά σιγά πλησιάζουν σε συμφωνία.

Κύκλοι της οδού Νίκης αξιολογούν θετικά την εξέλιξη των συζητήσεων για τις ρυθμίσεις των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και σημειώνουν πως «συμφωνήθηκε να υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με όλα τα υπουργεία», ώστε να πραγματοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών μας μέχρι μεθαύριο και το έργο των Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επανέφερε χθες το αίτημά της για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά συνάντησε ξανά την άρνηση της τριμερούς, που υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τα έσοδα του Προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή». Οσον αφορά στο μείζον θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν άφησαν περιθώρια επανεξέτασής του πριν από την επόμενη χειμερινή περίοδο. Αντικείμενο συζήτησης ήταν επίσης το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, το οποίο η ελληνική πλευρά υπολογίζει ότι θα ανέλθει στα 2,7 δισ. ευρώ περίπου, ενώ η τρόικα επιμένει ότι θα αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

Προσλήψεις ελεγκτών

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της τριμερούς για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό προχωρώντας στη δημοσιοποίηση προκήρυξης για την πλήρωση 4.091 θέσεων ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους. Η προκήρυξη υπεγράφη από τον κ. Στουρνάρα και το σώμα των ελεγκτών θα στελεχωθεί από υπαλλήλους όλων των κλάδων του υπουργείου Οικονομικών. Το 65% των θέσεων θα καλυφθεί από υπαλλήλους με προηγούμενη εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα.


Πηγή : Ελεύθερος Τύπος