Μέρκελ : «Μην εξαντλείτε την υπομονή του Eurogroup»

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρέμβαση στα κυπριακά ασφαλιστικά ταμεία για να καλυφθεί η «τρύπα» στο κυπριακό πρόγραμμα, διαμήνυσε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές της, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Reuters συμμετέχοντες στη συνάντηση την Παρασκευή.

Η Κύπρος «πρέπει να καταλάβει ότι το τρέχον τραπεζικό μοντέλο της πέθανε» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Λευκωσίας στην Ευρωζώνη
 Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνάντηση, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η Κύπρος «δεν πρέπει να εξαντλήσει την υπομονή του Eurogroup», όπως μεταδίδει η Welt.

Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι δεν έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες με την τρόικα.

Σύμφωνα με δύο Γερμανούς βουλευτές που επικαλείται το Reuters, η Μέρκελ είπε ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των τραπεζών της νήσου θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία του όποιου νέου σχεδίου για την Κύπρο, το πρόβλημα της οποίας χαρακτήρισε ζήτημα «αξιοπιστίας».

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να απαιτεί από το Eurogroup να «μείνουν όλα όπως ήταν».