Φραγκίσκος Α', ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας (vid)

Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιστίνα, έκρηξη χαράς και κατάνυξη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο ιταλικής καταγωγής αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος πνευματικός πατέρας των σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο.

Και το όνομα αυτού Φραγκίσκος Α'.

«Προσευχηθείτε να με ευλογήσει ο Κύριος» ζήτησε ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας από τους εκατό χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να βαδίσει σε δρόμο αγάπης και αδελφοσύνης. 

Ο 266ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο 76χρονος αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μία Καθολική Εκκλησία στη δίνη σεξουαλικών και οικονομικών σκανδάλων που έχουν κηλιδώσει την εικόνα της. 

Το «Habemus Papam!» ήλθε στη δεύτερη ημέρα του κονκλαβίου των 115 «πριγκίπων» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και κατά την πέμπτη ψηφοφορία, αφότου αναγγέλθηκε το «extra omnes».

Πάπας Φραγκίσκος: «Με αναζήτησαν στο 'τέλος' του κόσμου» 

«Αδελφοί και αδελφές καλησπέρα. Γνωρίζετε ότι το καθήκον του κονκλαβίου ήταν να δώσει έναν επίσκοπο στη Ρώμη και για να τον βρουν οι αδελφοί καρδινάλιοι έφτασαν μέχρι το 'τέλος' [άκρη] του κόσμου ... αλλά είμαστε εδώ». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του πρώτου Πάπα που επιλέγει το όνομα Φραγκίσκος για να ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας. 

Ο νέος Πάπας, που αναλαμβάνει τα ηνία της Εκκλησίας μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ', ευχαρίστησε τους πιστούς για την υποδοχή και στα πρώτα του λόγια ζήτησε μία προσευχή για τον προκάτοχό του στην Αγία Έδρα -«να είναι ευλογημένος, να τον φυλάξει ο Θεός και η Παρθένος».

Ο λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα βγήκε στις 19.06 (ώρα Ιταλίας) για να ξεσπάσουν πανηγυρισμοί στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου από τους πιστούς που περίμεναν επί ώρες υπό βροχή για να γίνουν μάρτυρες της εκλογής του νέου ποντίφηκα. 

Ο Αργεντινός Πάπας που ταξίδευε με μετρό και έζησε τη χρεοκοπία του 2001 

Τραγούδια, αγκαλιές, χαρά και συναίσθημα κατέκλυσε τους καθολικούς που φώναζαν ρυθμικά «Ζήτω ο Πάπας!». Οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα για πολλή ώρα στη Ρώμη, σε όλη την Ιταλία και σε πολλά σημεία του κόσμου. 

Κόσμος άρχισε να τρέχει στους δρόμους της Ρώμης για να προλάβει να βρεθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πριν την εμφάνιση του ποντίφικα, μετέδιδαν τα ιταλικά μέσα. Δημοσιογραφικός «πυρετός» επικρατούσε παράλληλα στην Πόλη του Βατικανού, καθώς στους δρόμους του παπικού κρατίδιου βρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο. 

Πηγή