Κύπρος-Σοκ και οργή: Δραματικές οι εξελίξεις

Μήνυμα από τη Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε απεσταλμένος της Γκαζπρομ στη Λευκωσία. Ο απεσταλμένος του ισχυρού άνδρα της Γκαζπρομ έφτασε με ιδιωτικό τζετ στη Λευκωσία και είδε τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να την αναλάβει η Ρωσία. Σενάρια αναφέρουν ότι η Ρωσία ζήτησε τμήμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου.Επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επιμήκυνση του δανείου που έχει δώσει η Μόσχα στην Κύπρο.

Για τον λόγο αυτό ήταν να μεταβεί την Τρίτη στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής, ταξίδι που αναβλήθηκε ια τις επόμενες ημέρες.

Αμφίρροπη δείχνει η κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας, στην οποία το κυπριακό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, έπειτα από την απόφαση-σοκ του Eurogroup.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, από τις 29 που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και δίνει τώρα μάχη με το χρόνο για να βρίσκεται εγκαίρως στην Κύπρο.

Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο.

Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόϊκα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ 2 φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα (Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Προκοπίου) και ένας (Νικόλας Παπαδόπουλος) τάχθηκε την Κυριακή κατά.

«Όχι» αναμένεται να ψηφίσουν τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης.

Οι ισορροπίες πάντως είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Η ψηφοφορία-θρίλερ θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.

Δραματική Κυριακή στην Κύπρο 

Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την απόφαση να αναβληθεί η συνεδρίαση της Βουλής για επικύρωση της απόφασης του Eurogroup, καθώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία πλειοψηφία των 29 ψήφων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και υπουργοί εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την ορθότητα του κουρέματος. Επιπλέον δυο βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση απουσιάζουν εκτός Κύπρου.

Η κυβέρνηση πρότεινε να ανασταλεί η λειτουργία των τραπεζών την Τρίτη ζητώντας να κηρυχθεί τραπεζική αργία. Ο λόγος είναι προφανής ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου ανέβαλλε την ομιλία που επρόκειτο να κάνει στους βουλευτές και εξήγγειλε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα το απόγευμα πριν τη συνεδρίαση της Βουλής που θα αρχίσει στις στις 4 το μεσημέρι. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας. Το ίδιο θα γίνει και στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται με τους διοικητές των τραπεζών ενώ έγινε γνωστό ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει συνεχείς επαφές με την ΕΚΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κούρεμα των καταθέσεων οι Ρώσοι ζημιώνονται κατά 4 δισ. ευρώ ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ ζημιώνονται οι Ρώσοι που κατοικούν στην Κύπρο. Ο πρόεδρος των περιφερειακών τραπεζών της Ρωσίας κ. Αξάμοφ ζήτησε από τους Ρώσους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους που υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ λόγω αναξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε κατάλογο από την κεντρική τράπεζα για τι ποιοί έβγαλαν χρήμτα έξω από την Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες. Το ΑΚΕΛ κατέληξε να πει οχι στη συμφωνία ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με ελλαδίτες φοιτητές που έχουν τα δίδακτρα σε καταθέσεις.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής ο κ. Αναστασιάδης προέβει σε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό στο οποίο έκανε δραματική έκκληση για ψήφιση της απόφασης του Eurogroup από την κυπριακή Βουλή. Εκκληση για υπερψήφιση έκαναν και μεγαλοεπιχειρηματίες της Κύπρου.

Υπήρξαν αντιδράσεις και από Βρετανούς καταθέτες ενώ σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηγεσίες των οποίων δεν πείθονται ότι τα ομόλογα που πρόκειται να τους δώσει η κυβέρνηση με τη προπώληση φυσικού αερίου θα αντισταθμίσουν τη ζημιά από το κούρεμα.

Οι πρέσβεις της Ισπανίας και της Ιταλίας ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς τέτοια ρύθμιση είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της ΕΕ.

Στο μεταξύ σοκαρισμένοι και «παγωμένοι» από την είδηση του «κουρέματος» των καταθέσεών τους είναι οι Κύπριοι, που έσπευσαν το Σάββατο στα ΑΤΜ για να κάνουν αναλήψεις μετρητών. Άδειασαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ενώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Η σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου, μετά την επάνοδο του Νίκου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλλες, όπου τα ξημερώματα έκλεισε η συμφωνία για το κυπριακό πακέτο διάσωσης.

Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το προεδρικό μέγαρο φώναζε συνθήματα κατά του κουρέματος των καταθέσεων. Ομάδα περίπου 250 ατόμων, οι «Πολίτες ενάντια στο κούρεμα» επέδωσαν ψήφισμα στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, με το οποίο ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Από το Λονδίνο επέστρεψε εσπευσμένα και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Το πρωί της Κυριακής συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με θέμα το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Το θρίλερ του Σαββάτου 

Ο Ν.Αναστασιάδης είχε ξεκινήσει ήδη από το πρωί τηλεφωνικά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, από το πρωί, οι κύπριοι υπουργοί βρίσκονται σε συνομιλίες για το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει την Κυριακή διάγγελμα, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της προεδρίας.

Εν τω μεταξύ, αργά το μεσημέρι η κυπριακή κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας στην σφοδρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση πήρε από τους έχοντες, απέτρεψε τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις και υπενθυμίζει ότι το επιτόκιο καταθέσεων είναι υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφεραν κύπριοι αξιωματούχοι.

Από κυπριακές κυβερνητικές πηγές υπήρξε η πληροφορία ότι ενδέχεται να χορηγηθούν ομόλογα πιθανώς διασυνδεδεμένα με προπώληση φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση προς κυβερνητικό αξιωματούχο γιατί ώς την Παρασκευή διαψευδόταν το «κούρεμα»των καταθέσεων, ο ίδιος απάντησε: «Και τι να κάναμε; Αν το ανακοινώναμε, θα είχαν σηκωθεί όλες οι καταθέσεις».

Πάντως, η Κύπρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή μετά την είδηση για το «κούρεμα» των καταθέσεων και υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια από συνδικαλιστικούς φορείς να διοργανωθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι Κύπριοι φαίνονται ακόμη μουδιασμένοι από το σοκ που προκάλεσε η είδηση.

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη 

Βολές κατά της κυπριακής κυβέρνησης για τις αποφάσεις του Eurogroup εξαπέλυσε ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρ.Κυπριανού το πρωί του Σαββάτου. «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία» τόνισε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχτηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν». Ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».

Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

Ο γγ του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο».

Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

 Πηγή