Ρεπορτάζ : Αχιλλέας Χεκίμογλου
Από : Το Βήμα
Για ένα δύσκολο χειμώνα ετοιμάζονται οι άστεγοι των Αθηνών, οι τάξεις των οποίων πυκνώνουν και διευρύνονται από τα νέα θύματα της κρίσης. Όπως ομολογούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε προγράμματα ανακούφισης της ευπαθούς ομάδας καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νεόπτωχων Ελλήνων, των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων στις τάξεις των αστέγων και μάλιστα όπως επισημαίνουν αυτό είναι μόλις η αρχή! Την ίδια στιγμή το κεντρικό κράτος, διά του αρμοδίου υπουργείου Υγείας, είναι θεαματικά απόν από μια κατάσταση που μόνο θα χειροτερεύει εάν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση.
Όλο και περισσότεροι
Οι άστεγοι της πόλης και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν μια διαρκή αύξηση, καθώς πέρα από τους κλοσάρ προστίθενται μετανάστες, αιτούντες άσυλο και άτομα που εισρέουν στην Αθήνα προκειμένου να βρουν μια παράνομη διέξοδο προς τη Δύση. Αυτοί δεν έχουν δυνατότητα στέγασης και διαβιούν σε πάρκα, σταθμούς και γέφυρες. Ωστόσο, συνολικά και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εγκλωβισμένοι από το Δουβλίνο ΙΙ εμιγκρέδες, εκτιμάται ότι ο πλήρης αριθμός των στερουμένων στέγη προσεγγίζει τις 20.000, σύμφωνα με τη FΕΑΝΤSΑ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων ασχολουμένων με τους αστέγους).
Το μείγμα των αστέγων μεγαλώνει και εμπλουτίζεται από νεόπτωχους Ελληνες, οι οποίοι λόγω της ύφεσης αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους και τίθενται υπό έξωση. Επίσης, πέραν των τοξικομανών, εμφανίζονται περιπτώσεις εσωτερικών μεταναστών, προερχομένων από ιδιαίτερα φτωχές οικογένειες της επαρχίας, οι οποίοι μένουν άνεργοι και επιστρέφουν εν τέλει στο πατρικό τους, ελλείψει προοπτικής και υπό τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού.
Στα πολυϊατρεία της Ρraksis, στα οποία παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης έχουν διαπιστώσει μια αύξηση του ελληνικού πληθυσμού που βρίσκεται εκτός κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται- μεταξύ άλλων- για άτομα με χρόνιες παθήσεις που αδυνατούν να προμηθευτούν φάρμακα (ινσουλίνη ή σκευάσματα για τον παιδικό διαβήτη), η αύξηση των οποίων έχει αφήσει τους ανθρώπους της Ρraksis άναυδους.
Οι αριθμοί τρομάζουν
Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν στο Ε9 τους κάποιο περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν βιβλιάριο απορίας, αν και πρακτικά είναι άποροι. Στην Ρraksis έχουν φτάσει 1.200 αιτήσεις για στέγαση μόνο στην Αθήνα από μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Και όλα αυτά για 17 διαμερίσματα τα οποία παρέχουν προσωρινή στέγαση και στεγάζουν για ένα εξάμηνο περί τα 150 άτομα κατ΄ έτος.
Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται και στα συσσίτια, τα οποία απλώς δεν επαρκούν, καθώς διανέμονται ημερησίως περί τις 8.000 μερίδες για έναν πληθυσμό που φαίνεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Ετσι όσοι στερούνται των εν λόγω υπηρεσιών καραδοκούν βράδυ έξω από τα σουπερμάρκετ προκειμένου να προλάβουν τα ληγμένα τρόφιμα ή τρέφονται από τα σκουπίδια. Σε αυτή την κατάσταση ο μεγάλος απών είναι το κεντρικό κράτος και δη το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.
«Εν όψει της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση υπηρεσιών κοινωνικών υποδομών και προγραμμάτων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει ανακατάταξη από τους πολίτες μέσα από συγκρούσεις βάσης ή η πολιτεία θα εγγυηθεί πολιτικές κοινωνικής προστασίας» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ρraksis κ. Τζ. Αντύπας.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων κ. Ελ. Σκιαδάς σημειώνει την ανάγκη να ευαισθητοποιεί η πολιτεία και να ενισχύσει οικονομικά την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο όπως τονίζει θα διογκωθεί στο επόμενο διάστημα. «Οι κυλιόμενες μελέτες μας έχουν δείξει ότι η αύξηση των αστέγων θα είναι κάθετη,αλλά και ότι η ποιότητά τους θα αλλάξει και αυτό θα οφείλεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους.Οι κοινωνικοί λειτουργοί λένε ότι εάν ληφθούν και άλλα δυσχερή μέτραθα προστεθεί μεγαλύτερος αριθμός αστέγων» τονίζει, κάνοντας λόγο για ύπαρξη 1.700 ημεδαπών αστέγων στον Δήμο Αθηναίων.
«Αστεγος δεν είναι μόνον αυτός που είναι στο παγκάκι, αλλά όποιος μένει σε αβέβαιη,ανεπαρκή και ακατάλληλη συνθήκη στέγασης,είτε φιλοξενείται σε ένα ίδρυμα ή σε δικά του άτομα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μιλάμε για 20.000 σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι αναγνωρισμένη κοινωνική ομάδα και άρα δεν μπορεί να επωφεληθεί από προγράμματα προνοίας» υπογραμμίζει η κυρία Αλαμάνου.
Και η πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά κυρία Τασία Γιαννακοπούλου μιλά για αυξανόμενους ρυθμούς προσέλευσης αστέγων στις εγκαταστάσεις του οργανισμού. Εκεί η πλειονότητα των εξυπηρετουμένων είναι άστεγοι ημεδαποί, μέσης ηλικίας, αλλά και ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα. Συνολικά, οι εξυπηρετούμενοι για το έτος 2010 ανέρχονται σε 1.550, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα (1.200) είναι άστεγοι.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ
Πολτοποιήθηκε μέσα στο απορριμματοφόρο
Τα ξημερώματα της Κυριακής καταγράφηκε μία ακόμη τραγωδία στον αφανή κόσμο των αστέγων στον Ταύρο, καθώς ένας ανέστιος άνδρας, ο οποίος είχε μπει σε κάδο απορριμμάτων προκειμένου να προφυλαχθεί από το κρύο, διαμελίστηκε από απορριμματοφόρο όχημα. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν μετακινήσει τον κάδο, στον οποίον κοιμόταν, χωρίς να αντιληφθούν την παρουσία του. Κατά την απόρριψη των απορριμμάτων, ο άτυχος άνδρας άρχισε να καλεί σε βοήθεια και η διαδικασία σταμάτησε. Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και ο άστεγος απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου όμως υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του. Τα στοιχεία του παρέμεναν ως αργά χθες άγνωστα και εκτιμάται ότι πρόκειται για Ελληνα, ηλικίας περίπου 50 ετών.