Περικοπές 8% στις αμοιβές εργαζομένων το πρώτο εξάμηνο

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
Από : Καθημερινή

Κατά 8% έχουν περικοπεί κατά μέσον όρο οι αμοιβές των εργαζομένων στις 52 ΔΕΚΟ στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2009. Χθες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία των οικονομικών των δημόσιων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της εξέλιξης της μισθοδοσίας των περίπου 22.000 εργαζομένων σε αυτές.

Η ποσοστιαία μείωση του κονδυλίου της μισθοδοσίας (με εργοδοτικές εισφορές και άλλες παροχές) κατά 8% στο πρώτο εξάμηνο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση της τάξης των 53 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει πάντως να υπολογίζει το ετήσιο όφελος από τις μισθολογικές μειώσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ στα 220 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο προβλέπεται να εφαρμοστεί και η επιπλέον μείωση των επιδομάτων που έχει αποφασιστεί, αλλά και η περικοπή του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας και του δώρου Χριστουγέννων. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι το συνολικό μισθολογικό κονδύλι σε 11 ΔΕΚΟ αυξήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Οι περικοπές, όμως, δεν περιορίζονται στο 2010. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι εργάζονται στις ΔΕΚΟ θα βιώσουν και νέες μειώσεις του χρόνου. Αυτές θα αφορούν κυρίως σε επιδόματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε πλασματικές υπερωρίες, ενώ από την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, με τις συγχωνεύσεις εταιρειών που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις αρχές του 2011, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περικοπές σε μισθούς κάποιων εργαζομένων.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες δεν μπορούν να συγκριθούν με τα οικονομικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες μέρες για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών (και των μισθών) των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, για την περίοδο μέχρι το 2009. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθούν κάποια νούμερα που είναι ενδεικτικά της κακοδιαχείρισης στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι υποχρεώσεις των περισσότερων ΔΕΚΟ ανήλθαν στα 7,4 δισ. ευρώ. Διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για 30 από τις 52 ΔΕΚΟ. Μάλιστα, μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν στοιχεία είναι ο ΟΣΕ και οι θυγατρικές του (ΕΔΙΣΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ), καθώς και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Δηλαδή, ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στις 11 πιο ελλειμματικές επιχειρήσεις. Αν και, όπως προαναφέραμε, τα στοιχεία δεν μπορούν να συγκριθούν, να σημειωθεί ότι τα χρέη των 11 πλέον ζημιογόνων ΔΕΚΟ το 2009 είχαν ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Επίσης, το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των 31 ΔΕΚΟ (σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν στοιχεία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνο) έδειξε ότι κατεγράφησαν ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ύψους 270 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, μόνον για τις 11 πιο ελλειμματικές ΔΕΚΟ οι ζημίες είχαν φθάσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας, αυτές στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν στα 578 εκατ. ευρώ από 630 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Το κονδύλι αυτό αφορά τις δαπάνες για αμοιβές και έξοδα προσωπικού και μέσα σε ένα χρόνο είναι μειωμένο κατά 8%.

Ωστόσο, σε κάποιες ΔΕΚΟ υπήρξαν πολύ μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις από τον μέσο όρο του 8% και σε κάποιες άλλες πολύ μικρότερες. Η σημαντικότερη περικοπή του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου έγινε στους υπαλλήλους της ΤΕΟ (διόδια) και έφτασε στο 52% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ακολούθησε η ΕΤΑ με μείωση της τάξης του 34% και ο ΟΚΑΑ (25%). Στον ΟΣΕ η μείωση διαμορφώθηκε στο 12%, στους ΗΣΑΠ στο 10%, στα ΗΛΠΑΠ στο 9% και στην ΕΘΕΛ στο 8%.

Πάντως, σε 11 από τις 52 ΔΕΚΟ σημειώθηκε αύξηση του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου, με τη μεγαλύτερη (32%) να καταγράφεται στον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας (ΟΛΠΑ), όταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχε έλλειμμα 668,5 χιλιάδων ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 1,87 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες, οι εργαζόμενοι στις 52 ΔΕΚΟ έλαβαν μισθό (χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές) κατά μέσον όρο 18.882 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο ή 3.147 ευρώ κάθε μήνα. Τις μεγαλύτερες απολαβές είχαν οι υπάλληλοι του ΟΠΕ με 26.494 ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ με 24.491 ευρώ, στον ΟΔΙΕ με 23.408 ευρώ, στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας με 23.046 ευρώ και στη ΔΕΠΑΝΟΜ με 22.945 ευρώ.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με 10.097 ευρώ σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του έτους και στην Επαγγελματική Κατάρτιση με 10.317 ευρώ.