Της Δήμητρας MανιφάβαΑπό : Καθημερινή
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών υποχώρησε τον Ιούλιο ο τζίρος του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σειρά ειδών, όπως ρούχα, έπιπλα και ηλεκτρονικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο γενικός δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2010 (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα και λιπαντικά) στις 90 μονάδες, ενώ τον Ιούλιο του 2003 βρισκόταν στις 90,2 μονάδες.
Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 ο δείκτης όγκου -χωρίς τα καύσιμα- υποχώρησε κατά 9,7%, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της φθίνουσας πορείας του λιανεμπορίου, η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2008. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, ο δείκτης όγκου κατά τον μήνα Ιούλιο σημείωσε μείωση 9,1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον παρατηρείται μείωση του όγκου πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων - ακόμη και στα είδη καλλυντικών που μέχρι πρόσφατα «αντιστέκονταν». Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η υποχώρηση του τζίρου αποτυπώνεται σε διψήφια ποσοστά.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών (σε σταθερές τιμές) τον Ιούλιο του 2010 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 μειώθηκε στα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης-υπόδησης κατά 17,5%, στα καταστήματα επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού κατά 14,9%, στα καταστήματα πώλησης φαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών κατά 13,3%, στα πολυκαταστήματα κατά 12,9%, στα πρατήρια καυσίμων κατά 10,7%, στα βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία κατά 10,4%, στα καταστήματα τροφίμων-ποτών-καπνού κατά 6,8% και τέλος στα σούπερ μάρκετ κατά 4%.
Από τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών σε τρέχουσες τιμές γίνεται, εξάλλου, φανερό ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές σε σειρά προϊόντων, όχι όμως τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης κύκλου εργασιών μειώθηκε στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης κατά 16,3%, στον κλάδο φαρμακευτικών-καλλυντικών κατά 16%, στον κλάδο επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού κατά 15,1%, στα βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία κατά 8,3%. Στα καταστήματα πώλησης τροφίμων ο τζίρος υποχώρησε τον Ιούλιο του 2010 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 κατά 2,5%, ενώ στα σούπερ μάρκετ η μείωση είναι οριακή, μόλις 0,4%. Η μεγάλη αύξηση της τιμής της βενζίνης λόγω κυρίως των διαδοχικών αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών (σε τρέχουσες τιμές) στα πρατήρια καυσίμων να σημειώσει σε ετήσια βάση αύξηση 23,8%.
Απογοητευτικά, εξάλλου, είναι τα στοιχεία για τον τζίρο του λιανεμπορίου από τις αρχές του έτους. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 ο γενικός δείκτης όγκου υποχώρησε κατά 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009. Στις επιμέρους κατηγορίες, όμως, παρατηρούνται πολύ μεγαλύτερες μειώσεις. Στα πολυκαταστήματα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε το εξεταζόμενο διάστημα κατά 11,4% σε σχέση με πέρυσι, στα πρατήρια καυσίμων κατά 8,2%, στα είδη ένδυσης-υπόδησης κατά 7,1%, στα καταστήματα πώλησης επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού κατά 4,9%. Σε ό, τι αφορά τον όγκο πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται επίσης μείωση -αν και μικρή, της τάξης του 0,7%- σε σχέση με επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009.
Η βαθιά ύφεση του ελληνικού λιανεμπορίου είναι εμφανής και από τα διαχρονικά στοιχεία για τον γενικό δείκτη όγκου στο λιανεμπόριο τον μήνα Ιούλιο. Ο συγκεκριμένος δείκτης από το 2005 μέχρι το 2009 βρισκόταν σταθερά πάνω από τις 100 μονάδες (στο υψηλότερο επίπεδο, στις 138,6 μονάδες βρέθηκε τον Ιούλιο του 2007). Τον Ιούλιο του 2009 έπεσε στις 99,8 μονάδες, ενώ τον φετινό Ιούλιο στις 90,7 μονάδες.