«Φως» στο DNA της μυωπίας


Από : ΕΘΝΟΣ

Φως στον γενετικό κώδικα της μυωπίας ρίχνει, για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα καταπολεμούν την πιο συχνή πάθηση των ματιών.

Η ανακάλυψη δύο γονιδίων (εντοπίστηκαν στο χρωμόσωμα 15) από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες -του King College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου Ερασμος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας- θεωρείται επαναστατική από τους επιστήμονες.

Η αποκρυπτογράφηση του DNA της οφθαλμολογικής αυτής διαταραχής θα βοηθήσει τους ερευνητές να παρασκευάσουν ένα φάρμακο που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ».

Η μυωπία (η δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα) είναι η πιο κοινή οφθαλμολογική διαταραχή στον κόσμο, παρ’ όλ’ αυτά οι ερευνητές γνωρίζουν ελάχιστα για το γονιδιακό υπόβαθρό της, αν και το 80% των περιπτώσεων εκτιμάται ότι οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Συνήθως αρχίζει στην παιδική ηλικία και σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει ταχεία επιδείνωση.

Εκτός από τα γενετικά αίτια, για την εμφάνιση της μυωπίας ευθύνονται και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έλλειψη υπαίθριας δραστηριότητας ή η συνεχής ενασχόληση με κοντινά αντικείμενα (όπως η ανάγνωση βιβλίου ή η χρήση οθόνης σε υπολογιστή).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι άνθρωποι με πολλούς βαθμούς μυωπία (ποσοστό 2-3%), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασής τους, καθώς, κάποια στιγμή, ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να ξεκολλήσει τελείως από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η μυωπία έχει γενετική αιτία καθώς ο σημαντικότερος παράγοντας για την εκδήλωσή της σ’ ένα παιδί είναι αν πάσχει από αυτήν ένας γονέας.

Στο «μικροσκόπιο»
Οπως αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ», οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια King College και Ερασμος έβαλαν στο «μικροσκόπιο» το DNA 4 χιλιάδων Βρετανών διδύμων, καθώς και άλλων 13 χιλιάδων Βρετανών, Ολλανδών και Αυστραλών. Το γονίδιο που εντοπίστηκε από τους Βρετανούς επιστήμονες (RASGRF1), θεωρείται ότι παίζει ρόλο- κλειδί στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο.

Το άλλο γονίδιο ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Ερασμος στην Ολλανδία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Genetics» ότι μία μελλοντική γονιδιακή θεραπεία της μυωπίας θα ήταν ίσως ακατόρθωτη, επειδή θα έπρεπε πιθανόν να αντιμετωπίσει παράλληλα πολλά γονίδια σε λανθάνουσα κατάσταση.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ