Εσωκομματικά "πυρά" κατά Παπακωνσταντίνου


Οι περισσοτέροι βουλευτές του ΠαΣοΚ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα άδικο μέτρο, όσον αφορά την περαίωση, αποστέλλοντας εσφαλμένα μηνύματα στους πολίτες, επειδή αδυνατεί να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί στο σκέλος της είσπραξης των εσόδων.
Αυτοί όμως που είχαν το θάρρος να αντιδράσουν είναι οι εξής:

Ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, λέγοντας ότι η περαίωση είναι μία «κακή πρακτική», ότι «η πρωτοβουλία αυτή πιστοποιεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουμε βάλει» και σημείωσε «καρφώνοντας» τον υπουργό Οικονομικών, ότι «εξακολουθούν, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, να είναι διαλυμένες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών».

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών, Κώστας Γείτονας, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Να πούμε την αλήθεια: Με την περαίωση, που δεν είναι δίκαιο μέτρο, ουσιαστικά αναζητούμε έσοδα που έχουμε ανάγκη», προσθέτοντας ότι θα τη στηρίξει ως «αναγκαίο κακό», δηλαδή ακριβώς αυτό που επανέλαβε και ο κ. Πάγκαλος.

Ο βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, επικαλούμενος ανάλογες διαδικασίες του παρελθόντος, αμφισβήτησε το κατά πόσο και η τωρινή «περαίωση» θα αποδειχθεί αποτελεσματική για να υποστηρίξει αμέσως μετά ότι «το μήνυμα προς τους πολίτες από τη συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι θετικό» και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου, μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια».

Η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ζήτησε «να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση», θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη. Τόνισε ότι πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα πρέπει να δοθούν αρκετές διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Έντονα ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της περαίωσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι απλά και μόνο εισπρακτικό μέτρο, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων κυβερνητικών προσπαθειών για συνολική, δομική αλλαγή του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Απευθυνόμενος μάλιστα ονομαστικά στον κ. Φλωρίδη, απάντησε ότι δεν είναι ούτε ο ίδιος ευχαριστημένος από τη λειτουργία των εφοριών, αλλά απέρριψε τις αιτιάσεις περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού. «Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απ' όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον» ανέφερε.