Στον αέρα οι μισθοί στην ΕΛ.ΑΣ


Δεν έχει πληρωθεί ακόμα η νυχτερινή βάρδια του Αυγούστου... Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περικόψει μέχρι και 400 ευρώ τους μισθούς των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμευση αλά κάρτ, μόνο για πέντε ημέρες και όχι τη νύχτα.

Επιλεκτικά και «κουτσουρεμένο» θα χορηγηθεί το εκλογικό επίδομα. Αυτή φαίνεται να είναι η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης για την Ελληνική Αστυνομία, μετά το νέο πιθανό «μαχαίρι» στους μισθούς των ένστολων της τάξης των 300-400 ευρώ το μήνα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η δυνατότητα ...

Αν δούμε στη συνέχεια και τους αστυνομικούς στους δρόμους να διαδηλώνουν για τους μισθούς τους δεν θα μας κάνει πλέον ιδιαίτερη εντύπωση...

Διαβάστε την ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας) περί περικοπής νυχτερινών και πενθημέρων :

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ… ΒΑΖΟΥΝ… "ΩΡΑΡΙΟ" ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για μια ακόμη φορά το πενιχρό εισόδημά μας στο στόχαστρο της Κυβέρνησης.
Μετά τις περικοπές (τσεκούρεμα) των επιδομάτων μας, την κατάργηση ουσιαστικά των δώρων Εορτών και Αδείας, σειρά έχουν τώρα η αποζημίωση που λαμβάνουμε για την πέραν του πενθημέρου εργασία και την νυχτερινή απασχόληση.


Έτσι, αφού μετά τις σφοδρές αντιδράσεις μας τον περασμένο Απρίλιο απέτυχαν αρχικά να περικόψουν τις παραπάνω αποζημιώσεις, οι οποίες σημειωτέον χορηγούνται για πραγματική προσφερόμενη εργασία και δεν αποτελούν επιδόματα, τώρα "με το πρόσχημα ότι έχει εξαντληθεί το κονδύλι" που είχε προβλεφθεί για το οικονομικό έτος 2010 στο σχετικό κωδικό του Αρχηγείου μας, το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στο αίτημα της Διεύθυνσης Οικονομικών, αρνείται να καλύψει το ποσό που απαιτείται μέχρι τέλος του έτους, για την καταβολή των παραπάνω αποζημιώσεων και το οποίο ανέρχεται περίπου στα 30.000.000€.
Αντ’ αυτού διέθεσε το ποσό μόνο των 8.000.000€ τα οποία επαρκούν για να καταβληθούν μόνο τα πενθήμερα του μηνός Αυγούστου και όχι και τα νυχτερινά, η πληρωμή των οποίων θα γίνει ως γνωστόν με την μισθοδοσία του μηνός Οκτωβρίου. Για το υπόλοιπο δε διάστημα μέχρι τέλος του έτους, καλεί το Αρχηγείο μας να καλύψει εκ των ενόντων την σχετική δαπάνη, πράγμα φυσικά αδύνατο αφού αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα εκ μέρους του Αρχηγείου αυτό θα είχε ήδη γίνει.
Εντύπωση προκαλεί η σχετική μνεία που γίνεται στο εν λόγω έγγραφο, ότι δηλ. η εργασία πέραν του πενθημέρου δεν είναι υποχρεωτική και ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται για την κάλυψη μόνο έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Λαμπρά…!

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ κάποιοι μανδαρίνοι του Υπουργείου Οικονομικών, υποδεικνύουν για το πότε και πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ξεχνώντας – σκόπιμα προφανώς – ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Ελληνικό λαό και στο κοινωνικό σύνολο επτά (7) ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας, είχε πληροφορηθεί ότι δρομολογούνται επιζήμιες περικοπές και επιχείρησε έγκαιρα να τις αποτρέψει, θέτοντας το θέμα αυτό στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ Ηλία κατά την συνάντηση που είχαμε, μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τον οποίο και είχαμε πάρει την σχετική διαβεβαίωση ότι θα καταβάλετο εμπρόθεσμα από το Υπουργείο Οικονομικών, το αντίστοιχο ποσό που απαιτείτο για την πληρωμή των πενθημέρων και των νυχτερινών μέχρι τέλος του έτους, δέσμευση η οποία όμως προφανώς δεν τηρήθηκε.

Παράλληλα, είχε ενημερωθεί και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ, ώστε να προλάβουμε την αρνητική εξέλιξη που δυστυχώς υπήρξε.
Μετά τις εξελίξεις αυτές λοιπόν, πέραν της κατεπείγουσας συνάντησης που ήδη ζητήσαμε με έγγραφό μας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο ΠΑΠΟΥΤΣΗ, καλούμε σήμερα δημόσια τόσο τον Υπουργό όσο και τον Αρχηγό, να πάρουν θέση για το μείζον αυτό θέμα που τείνει να δημιουργηθεί και το οποίο δικαιολογημένα έχει προκαλέσει πέραν της ανησυχίας, την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων μας και να κινηθούν με έμπρακτο τρόπο στην ενίσχυση του φρονήματός τους, διαφυλάσσοντας παράλληλα την δομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε απρόσκοπτα και απερίσπαστη να επιτελεί το έργο της.

Άλλως, να δηλώσουν οι Κυβερνώντες ξεκάθαρα αν θέλουν αστυνομικές υπηρεσίες, που να μην λειτουργούν νυχτερινές ώρες και Σαββατοκύριακα, κάτι που θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία και θα οδηγήσει στην αναποτελεσματικότητα και στην εμπέδωση αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες.

Βεβαίως, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στο προαναφερόμενο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε πραγματική πενθήμερη εργασία και να επιδιώξουμε τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία για την 6η και 7η ημέρα απασχόλησης την εβδομάδα και κατά τις νυχτερινές ώρες και όχι να εργαζόμαστε με τις αποζημιώσεις τριτοκοσμικής χώρας που καταβάλλεται σήμερα στο προσωπικό.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την αποζημίωσή μας για την πενθήμερη και νυχτερινή εργασία, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε και παράλληλα να καταγγείλουμε την διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να μην χορηγήσει την θεσμοθετημένη με νόμο εκλογική αποζημίωση στο Αστυνομικό Προσωπικό κατά τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου γα την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως είμαστε δε σε θέση να γνωρίζουμε από το Υπουργείο Οικονομικών, προτείνεται να χορηγηθεί ένα μικρό ποσό και μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους στην εκλογική διαδικασία, δηλ. το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο αφενός μεν θα υπερεργασθεί και αφετέρου θα επιφορτιστεί με πρόσθετα υπηρεσιακά βάρη από την απουσία της μισής σχεδόν δύναμης από τις αστυνομικές υπηρεσίες δεν θα πρέπει να αποζημιωθεί; Είναι προφανές λοιπόν ότι η Κυβέρνηση παραβιάζει η ίδια τους Νόμους και τη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί για την εκλογική αποζημίωση και συγκεκριμένα τον Ν. 2386/1996, ο οποίος ρητά ορίζει την καταβολή της και μόνο όσον αφορά το ύψος της αναφέρει ότι καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας είναι αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη την πρόκληση και την αδικία που επιχειρείται σ’ ένα κλάδο εργαζομένων, όπως οι ένστολοι από τους οποίους ζητείται το μέγιστο της απόδοσης όχι μόνο με πενιχρή αποζημίωση αλλά και με περαιτέρω περικοπή αυτής.

Θα απαντήσουμε δυναμικά και ως προς τούτο ζητάμε τη δική σας συνδρομή και συμπαράσταση.

Σταματήστε να μας θεωρείτε… ως τα υποζύγια της Ελληνικής Οικονομίας.
Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. και κατ’ επέκταση το κοινωνικό αγαθό της ασφάλειας δεν είναι δυνατό να μπαίνει στην "Κλίνη του Προκρούστη" προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Μνημονίου και οι επιταγές της Τρόικας.

Πηγή : www.poaxia.gr