Η Συρία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Διπλωματικές σχέσεις συνήψαν ΠΓΔΜ και Συρία, καθώς η Δαμασκός αναγνώρισε τη ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το κοινό ανακοινωθέν για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και ο Σύρος ομόλογός του, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.
Το ανακοινωθέν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΟΗΕ, θα διανεμηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν στη βάση των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού, της φιλίας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και της αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών. Επιπλέον, αυτή η πράξη δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο επίσκεψης του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
«Η πρωτοβουλία σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μιλόσοσκι στη Συρία. Η Συρία είναι η 129η χώρα, η οποία έχει επίσημα αναγνωρίσει το συνταγματικό της όνομα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη αλλά δεν συζητήθηκε το θέμα της διαμάχης για την ονομασία, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζει ότι «η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ως 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' από τη Συρία, αποτέλεσμα συμφωνίας που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ήττα της Ελληνικής Διπλωματίας.
Ειδικότερα, διότι αφορά μία χώρα, όπως η Συρία, που διαχρονικά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και μία περίοδο, κατά την οποία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται στη Νέα Υόρκη με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επιχειρώντας να προωθήσει, μεταξύ άλλων, λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο διεθνείς δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, δεν είναι εντυπώσεις. Αναρωτιέται κανείς, πώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικούς ρόλους, όταν δεν είναι σε θέση να προασπιστεί τον εαυτό της».