«Λουκέτο» σε 1.000 οικοδομικές εταιρείες

Του Βασίλη Σ. ΚανέλληΑπό : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 
«Λουκέτο» έχουν βάλει από τις αρχές του χρόνου 1.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρης Καψιμάλης. Οπως επισήμανε, πριν από 1,5-2 μήνες είχαν δηλώσει στην Ομοσπονδία στάση εργασιών 750 εταιρείες και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για το κλείσιμο 1.000 εργολαβικών επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η βαθιά ύφεση στην αγορά ακινήτων και η απαισιοδοξία για ανάκαμψη έφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα στο χείλος του γκρεμού άλλες 250 εταιρείες. Δηλαδή, κάθε μήνα κλείνουν περισσότερες από 100 εταιρείες.

Ο κ. Καψιμάλης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη ύφεση πωλήσεων τα τελευταία χρόνια», με αποτέλεσμα να μη μειώνεται το τεράστιο απόθεμα κατοικιών, το οποίο πανελλαδικά υπολογίζεται σε 150-200 χιλιάδες.

Στο «ψυγείο»

Η κακή αυτή εξέλιξη για την οικοδομή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην «κατάψυξη» εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον με τις αγοραπωλησίες να έχουν σχεδόν μηδενιστεί, κυρίως για νεόδμητα σπίτια. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές και σε ό,τι αφορά την ανεργία στον κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι 50-80 χιλιάδες οικοδόμοι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους, ενώ τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις 100.000. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται περίπου 160 επαγγέλματα συναφή με τον κλάδο της οικοδομής, που απασχολούν σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους.

Ο κ. Καψιμάλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της κατάστασης, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν θα ενταχθούν στην περαίωση θα αντιμετωπίσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και θα σταματήσουν την παραγωγή ακινήτων. Παράλληλα, μίλησε για αδικία να μην επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε όποιον κατασκευαστή ενταχθεί στην περαίωση. Για βαθιά κρίση στην αγορά, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιάς.

Κρίση στην αγορά

- Περισσότερες από 100 εταιρείες στον κλάδο της οικοδομής, βάζουν κάθε μήνα λουκέτο από την αρχή του χρόνου.

- Τουλάχιστον 50-80 χιλιάδες άμεσα εργαζόμενοι στην οικοδομή έχουν χάσει τις δουλειές τους και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει στις 100.000.

- Δυσκολίες για 160 επαγγέλματα και 1 εκατ. εργαζόμενους που σχετίζονται με έμμεσο τρόπο με την οικοδομή.

- Στα 150-200 χιλιάδες ανέρχονται τα απούλητα σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Μηδενική η ζήτηση, κυρίως για νεόδμητα.

- Μειώνονται σε 12 από 16 από πέρυσι οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας, κάτι που φανερώνει ότι η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται περισσότερο από τα έργα που έχουν ήδη αναληφθεί.