Πρόσθετοι φόροι 5 δισ. ευρώ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
Από : ΕΘΝΟΣ

Πρόσθετους φόρους 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο... λογαριασμός του 2011, ο οποίος και θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο θα συμπεριλάβει στο προσχέδιο (δίνεται στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου) και νέες περικοπές δαπανών που θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στο μνημόνιο γίνεται ρητή αναφορά σε συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα από τα οποία και θα προέλθουν τα πρόσθετα έσοδα των 5 δισ. ευρώ. Ομως, επειδή κάποια εξ αυτών είτε έχουν «απορριφθεί», όπως η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, είτε εκτιμάται πως δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (αύξηση αντικειμενικών αξιών, τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων, φορολόγηση αυθαιρέτων), το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα του 2011.

Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», αυτή την περίοδο «αξιολογούνται σενάρια» όπως:

1. Η μικρή αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11%.

2. Η αύξηση κάποιων ειδικών φόρων με μικρή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

3. Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου με ταυτόχρονη εξασφάλιση χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.

4. Η περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν βέβαιη την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 12% ή το 13%. Επιπρόσθετα θεωρούν ότι το μέτρο της εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο δεν θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τον Οκτώβριο του 2011.

Τώρα, για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 400 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου χρόνου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως «θα γίνει στο τέλος του έτους για να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου».

Προσέθεσε δε ότι στόχος είναι η προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνες και «πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες», όπως χαρακτηριστικά είπε.