"Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου"




Με ένα βίντεο ξεκίνησε η ομιλία Σαμαρα στη ΔΕΘ, το οποίο περιείχε το απόσπασμα της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου στην περυσινή ΔΕΘ, στην οποία ανέφερε ότι "λεφτά υπάρχουν", δεσμευόταν για 5% του προϋπολογισμού στην Παιδεία, για "σχέδιο 100 ημερών για τη στήριξη της αγοράς", για μέτρα στήριξης του εισοδήματος και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού,για ένεση ρευστότητας στην αγορά.

Επίσης, καταγραφόταν και δήλωση με την οποία ο Γ. Παπανδρέου εξέφραζε διαφωνία με φόρους στη μεσαία τάξη, για τους οποίους έλεγε ότι θα βάθαιναν την ύφεση με κίνδυνο να επέλθει "ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης", ενώ καταφερόταν κατά των πρακτικών και της πολιτικής του ΔΝΤ. "Καταλαβαίνετε ότι αυτό ονομάζεται πολιτική εξαπάτηση", δήλωσε ο κ.Σαμαράς, προσθέτοντας ότι "όλος ο λαός το έχει καταλάβει".

"Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος"

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος". "Το μνημόνιο δεν μας βγάζει από το πρόβλημα, το χειροτερεύει. Μειώνει το έλλειμμα αλλά λόγω του τραύματος, της ύφεσης που προκαλεί δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα και έτσι γίνεται "μία τρύπα στο νερό". Όπως είχε πει ο Ξενοφών Ζολώντας "οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους"" είπε ο κ. Σαμαράς. "Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι χρειάζονται μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας", τόνισε. "Ούτε η αγορά βλέπει να υπάρχει ανάκαμψη" σημείωσε λέγοντας ότι γι' αυτό τα spread δεν κατεβαίνουν από τις 1.000 μ.β.

Για τη μη ψήφιση του μηχανισμού στήριξης ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Έπρεπε να το ψηφίσουμε σώνει και καλά; Έχουμε μπει σε γύψο και δεν το ήξερα; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε όχι; Εμείς λέμε ότι με τα μέτρα που προτείνουμε θα βγούμε νωρίτερα στην αγορά" τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει προτάσεις για "νέο μείγμα" μέτρων και ότι ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι να πιέζει για αλλαγές. "Αν ήμασταν κυβέρνηση θα μπαίναμε σε πορεία εξόδου από το μνημόνιο. Θα εφαρμόζαμε μέτρα για να βγούμε στις αγορές, γιατί εκεί είναι το ζητούμενο" δήλωσε.

"Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου"

Για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών - αν τις βλέπει να εξαγγέλονται από την κυβέρνηση ή αν εκείνος προτίθεται να τις προκαλέσει - ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι "αν προσφύγουν σε πρόωρες εκλογές, θα είναι ομολογία καταστροφής" και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να τις προκαλέσει γιατί όπως είπε: "Εγώ είμαι υπέυθυνος δεν είμαι Παπανδρέου". "Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι, ούτε να βάλω τη χώρα σε ανώφελη περιδίνηση ζητώντας εκλογές" δήλωσε προσθέτοντας ότι "σε λίγο η Ελλάδα θα βιάζεται να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ πιο πολύ από εμάς".

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας ότι “μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ και να στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ” καθώς και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι “ο κ. Καρατζαφέρης τώρα συστεγάζεται με τον κ. Παπανδρέου”.

"Εγώ εν μέσω κρίσης δεν μετράω κουκιά"

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΝΔ για τον πήχη των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου στις οποίες έχει δώσει αντιμνημονιακό χαρακτήρα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "εν μέσω της σημερινής απίστευσης κρίσης εγώ δεν μετράω κουκιά". "Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θέλουμε να κερδίσουμε κάθε μάχη αλλά υπάρχει μεγαλύτερος στόχος. Ελπίζω ότι το μήνυμα κατά του μνημονίου θα είναι εκκωφαντικό" πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε επίσης την επιλογή Κικίλια για το δήμο Αθηναίων λέγοντας ότι “μπορεί να μην είναι έμπειρος αλλά είναι εμ–πυρος, γιατί έχει περάσει διά της πυράς και για εμάς είναι μία πρόκληση”. “Είναι νέος, εργατικός και με την επιλογή αυτή θέλησα να κάνω πράξη το “Αντώνη άλλαξέ τα όλα”" δήλωσε εξάλλου ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι θέλησε να ξεφύγει από την “λογική σοβιέτ” που επικρατεί και να αναλάβει ρίσκο.

"Δεν θα πω εγώ σε έναν πρώην πρωθυπουργό πότε θα μιλήσει"

Ερωτηθείς για το αν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πρέπει να τοποθετηθεί για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του - της τελευταίας πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ - ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "δεν θα υποδείξω εγώ σε έναν πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει".

"Τα ιστορικά πρόσωπα όπως οι τέως πρωθυπουργοί έχουν την ευθύνη για το πότε και το εάν θα αναφερθούν στα πεπραγμένα τους. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξης με το παρελθόν τους έχω κλείσει με βαθιά αυτοκριτική μέχρι αυτομαστιγώματος. Η δική μου ιστορική ευθύνη είναι να κοιτάω το αύριο και το μέλλον της παράταξης, αλλά και το πώς θα δρομολογήσουμε μία καινούρια ελπιδοφόρα πορεία για τον τόπο".

Για το Βατοπέδι, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Δρυς και Φωτιάδης έδωσαν τη λίμνη στη Μονή, ενώ πρόσθεσε ότι "πουθενά δεν βρέθηκε ροή πολιτικού χρήματος". Για το λόγο αυτό όπως είπε δεν καταλόγισε στην Εξεταστική η ΝΔ ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, ενώ για την πολιτική ευθύνη, είπε ότι την είχε αναλάβει ο κ. Καραμανλής.

Για την κατάθεση Πελέκη, ο κ. Σαμαράς μίλησε για "παρενέργεια του νόμου Καστανίδη",αμφισβητώντας την αξιοπιστία της, ενώ για δήλωσε ότι μία ενδεχομενη κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού στην Εξεταστική δεν θα προσέφερε κάτι παραπάνω. Σε ερώτηση αν αποτελεί σκάνδαλο η υπόθεση Βατοπεδίου, αρκέστηκε να πει ότι "αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη".

Πλήρης στήριξη στον Ψωμιάδη - "Δεν υπήρξε επεισόδιο"

Πλήρη κάλυψη, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω περιγράφοντας τον σαν θύμα δίωξης, προσέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στον νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψήφιο Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Για το ζήτημα της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στον κ. Ψωμιάδη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αντίστοιχα προβλήματα με τη μετακίνηση μαθητών υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, αλλά για εκεί όπως είπε “υπήρξε σιγή νεκροταφείου”. “Για εμάς δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Στηρίζουμε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που αντιμετωπίζει καθεστωτικού τύπου επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ” δήλωσε.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του αδελφού Ψωμιάδη για αντιπεριφερειάρχη και την απόσυρσή της, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι “δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο” και ότι “όσα βγήκαν στον αέρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

"Η ανάκαμψη της ΝΔ θα είναι γεωμετρική"


Σε ερώτηση για τη σημερινή εικόνα της ΝΔ όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι “δεν θα μπει σε μπακαλίστικες λογικές” αλλά σημείωσε ότι “η ανάκαμψη της ΝΔ θα είναι γεωμετρική, όπως γεωμετρική θα είναι η πτώση του ΠΑΣΟΚ”. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι φυσικό ο οπαδός της ΝΔ να είναι επιφυλακτικος “γιατί έχει τραυματιστεί”. “Έγιναν πράγματα που μας έφεραν σε ανάγκη για βαθύ προβληματισμό” δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι “αυτόν τον κόσμο καταφέρνουμε να τον φέρνουμε πάλι μαζί μας”.

Ερωτηθείς για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία δήλωσε: “Δεν έχω αντίρρηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία. Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τελείωσε το 2009. Δεν θα δεχτώ να βάλουμε συρματόπλεγμα. Υπάρχει και πριν και μετά με μεγάλες ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ. Αν θελήσουν να αρνηθούν τη διερεύνηση για το πριν και το μετά, θα το κάνουμε όταν έχουμε τη δυνατότητα”.

Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να δεχτούμε ποτέ την ονομασία “Μακεδονία του Βαρδάρη” προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση της ΝΔ είναι ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να δεσμευτούν για ένα όνομα "έναντι όλων" – για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός της χώρας - “αλλιώς θα συζητούμε συνεχώς για το επόμενο όνομα που θα απορρίψουν τα Σκόπια” δήλωσε.

Πηγή :
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=42887&catid=9