Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή


Από : Τα Νέα

Υποψηφιότητα για µια νύχτα στα κρατητήρια βάζουν οι φοροφυγάδες που θα εντοπίζονται µε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις (όπως η κατ' επανάληψη µη έκδοση αποδείξεων) από το Σώµα Δίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος.

Το υπουργείο Οικονοµικών προωθεί διάταξη νόµου η οποία θα προβλέπει τη διαδικασία του αυτόφωρου για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ, παράλληλα µε την αυστηροποίηση του ισχύοντος ποινικού θεσµικού πλαισίου. Οπως εξηγούν αρµόδια στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, «το Αυτόφωρο θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις προκλητικής και µεγάλης φοροδιαφυγής και όχι αν κάποιος εντοπίζεται να µην έχει κόψει µια - δυο αποδείξεις. Αν όµως ο παραβάτης επιδίδεται συστηµατικά στη µη έκδοση αποδείξεων ή δεν µπαίνει καν στον κόπο να τηρεί βιβλία, τότε το Αυτόφωρο θα τον αφορά». Η σχετική διάταξη θα περιληφθεί, όπως ανακοινώθηκε χθες, στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φορολογικές δίκες-εξπρές, όπου θα προβλέπεται και η αυστηροποίηση του ισχύοντος ποινικού θεσµικού πλαισίου. Συγκεκριµένα προωθείται µείωση των ορίων µη απόδοσης ΦΠΑ ή έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων που οδηγεί σε ποινικές κυρώσεις ακόµα και στο µισό σε σχέση µε τα ισχύοντα.

Ποινικές κυρώσεις

Σήµερα ποινικές κυρώσεις στη φορολογία εισοδήµατος επιφέρει η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνων εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Το ίδιο χρηµατικό όριο ισχύει και για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων, ενώ για µη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Με κάθειρξη µέχρι 10 ετών τιµωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τους αρχικούς σχεδιασµούς του υπουργείου Οικονοµικών, τα ποσά αυτά κρίνεται σκόπιµο να µειωθούν έως και στο µισό, φέρνοντας πιο κοντά στη φυλακή τους φοροφυγάδες.