Ακριβή ρύθμιση για αυτοαπασχολούμενους, αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Από : Καθημερινη
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο προβλέπει περισσότερες δόσεις και μειωμένα ποσά ανά χρήση (μόνο για επιχειρήσεις και όχι για τους ελεύθερους επαγγελματίες), ενώ ταυτόχρονα δίνεται φορολογική αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες.
Με το σχέδιο νόμου δίνεται συγχωροχάρτι στις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 20 εκατ. ευρώ, καθώς και στις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να τακτοποιήσουν μόνο τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσαν ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στα δικαστήρια. Φορολογική αμνηστία δίνεται για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα περαιώσουν αυτόματα, με τη νέα ρύθμιση, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 - 2009. Αμνηστία θα δοθεί επίσης και σε επιτηδευματίες των οποίων τα βιβλία και τα στοιχεία κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ, τα Ελεγκτικά Κέντρα ή τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και σε όλους όσοι δεν υπέβαλαν εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ τα προηγούμενα δέκα χρόνια!
Οι παραπάνω φορολογούμενοι γλιτώνουν, εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση, από τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων, ποινές φυλάκισης έως και 10 έτη κ.λπ.) καταβάλλοντας μικρότερα ποσά τα οποία όμως είναι άγνωστο εάν θα μπορούσε να εισπράξει ο ελεγκτικός μηχανισμός.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 5 σε όλους όσοι εξοφλήσουν τους φόρους που προβλέπει η νέα ρύθμιση για την περαίωση θα δοθεί το δικαίωμα να καταστρέψουν τα δεδομένα των τηρηθέντων φορολογικών βιβλίων και τα διαφυλαχθέντα φορολογικά στοιχεία που αφορούν στην εξαετία 2000 - 2005.
Κατά τ' άλλα, στην περαίωση εντάσσονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα έως 20.000.000 ευρώ, υποθέσεις λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών, μη υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει:
- Το ελάχιστο ποσό για τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία πρώτης κατηγορίας ανέρχεται στα 300 ευρώ.
- Για όσους τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας, το ποσό φθάνει τα 700 ευρώ εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και 500 ευρώ για επιχειρήσεις.
- Για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση ανέρχεται στα 700 ευρώ, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 1.000 ευρώ. Οσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην περαίωση, θα πρέπει να προκαταβάλλουν το 20% του φόρου που προκύπτει, ενώ η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ.
- Οσοι υπαχθούν στην περαίωση, θα καταβάλλουν τον φόρο από έξι μηνιαίες δόσεις έως 24 δόσεις.
- Στην περίπτωση που καταβληθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό, παρέχεται έκπτωση 10%
Πώς υπολογίζεται ο φόρος:
Το ποσό του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής: τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα πρατήρια βενζίνης, χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας και τους εμπόρους προϊόντων καπνοβιομηχανίας που θα ισχύει συντελεστής 7‰ και 12‰ για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης και 1% για τα πρακτορεία τουρισμού και ταξιδίων (προμήθεια από πωλήσεις εισιτηρίων και οργάνωση τουρισμού).
Τα ποσά που προκύπτουν πολλαπλασιάζονται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα. Για παράδειγμα, ο συντελεστής ανέρχεται στο 1 για ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ και για τζίρο άνω των 6 εκατ. ευρώ στο 1,30.
Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% εκτός από τις Α.Ε. και Ε.Π.Ε. όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.
Υποθέσεις που υπάγονται στις ρυθμίσεις :
1. Οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι και τις 31.12.2009.
2. Για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις, ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες που μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου:
α) Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει περατωθεί.
β) Εχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου ή πράξη αποτελεσμάτων, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.
γ) Εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από άσκηση εμπρόθεσμης προσφυγής ή έφεσης και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Ως εκκρεμείς θεωρούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης έφεσης για κάποιον από τους διαδίκους.
δ) Εχουν ήδη ελεγχθεί και μέχρι τις 31.8.2010:
- Εχουν εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων Φ.Π.Α.) ή λοιπές εν γένει τέτοιες πράξεις, που είτε δεν έχουν οριστικοποιηθεί είτε εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
- Εχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. που είτε δεν έχουν οριστικοποιηθεί είτε εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και αφορούν συμπληρωματικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.
3. Οσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση έως και το 2007 δεν θα μπουν στην περαίωση με εξαίρεση όσους είχαν επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε μόνο τις χρήσεις 2006 και 2007. Επίσης εντάσσονται και όλοι όσοι είχαν αυτοπεραιώσει τη διετία 2008 - 2009 καταβάλλοντας το 50% του φόρου που προκύπτει.