«Εξωφρενικές οι κατηγορίες»
Της Λινας Γιανναρου
Από : "Καθημερινή"
Αυτό πάντως θα ήταν ακόμα καλύτερο ρεπορτάζ για τα ξένα δίκτυα. Τι πιο χαρακτηριστικό του ελληνικού παράδοξου από αυτό που συνέβη το Σάββατο; Η ρίψη ενός παπουτσιού -του δικού του παπουτσιού- από έναν 49χρονο ακτινολόγο, μέλος του Πατριωτικού Μετώπου, δεν πυροδότησε απλώς μάχες στα κανάλια και τα μπλογκ, αλλά κινδύνευσε να προκαλέσει ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, αφού (με «σιγοντάρισμα» από κάποια ΜΜΕ είναι αλήθεια) ακόμα και ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί όχι απλώς ότι το περιστατικό ήταν κατασκευασμένο, αλλά και ότι πίσω του κρύβονται («καιροφυλακτούν» είπε για την ακρίβεια) κάποιοι που επιθυμούν να βλάψουν τη χώρα. Δεδομένου ότι η επίμαχη σκηνή καταγράφηκε από το BBC και όχι από εγχώριο μέσο, η συνωμοσιολογία φούντωσε. Να το ρεπορτάζ.
Πάντως, η θεωρία περί κατασκευασμένου ρεπορτάζ δεν φαίνεται να ευσταθεί, μιας και η ανακοίνωση της συγκεκριμένης «δράσης» βρισκόταν ανηρτημένη στο Ιντερνετ μέρες πριν. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του περιστατικού είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω Ιντερνετ, ενώ από τις 4 του μηνός το Πατριωτικό Μέτωπο καλούσε τους Θεσσαλονικείς, και ειδικά τους κατοίκους των πολυκατοικιών στις λεωφόρους Βασιλίσσης Ολγας και Εγνατίας να υποδεχθούν τον «πρωθυπουργό του ΔΝΤ» από τα μπαλκόνια τους, με τα «παλιά τους τα παπούτσια», με την υποσημείωση ότι «αν δεν έχετε παλιά παπούτσια στη διάθεσή σας, παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ». Οπως αναφέρει μάλιστα στην «Κ» ο πρόεδρος του Μετώπου κ. Σταύρος Βιτάλης, για τον σκοπό είχαν συγκεντρωθεί... 3.000 παπούτσια, τα οποία είχε αποφασιστεί να εκσφενδονιστούν εναντίον του πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου στη διαδήλωση. «Η αστυνομία το ήξερε από την πρώτη στιγμή», δηλώνει. «Αξιωματικός τηλεφώνησε στον γιατρό (σ. σ. τον κ. Πραπαβέση) και τον ρώτησε πού θα είμαστε συγκεντρωμένοι για τη δράση, κάτι που φυσικά δεν αποκαλύψαμε». Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος, το πρόγραμμα διαφοροποιήθηκε. Πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ο κ. Βιτάλης με τον κ. Πραπαβέση αφήνοντας τα... παπούτσια στα αυτοκίνητα «κοντά στο παρκάκι» προχώρησαν για να «δούμε τι παίζει», όταν είδαν τον Γιώργο Παπανδρέου να εμφανίζεται. «Δεν υπήρχε σχεδιασμός. Αρχισα να φωνάζω «τόλμησε να βγει;» για να προκαλέσω φασαρία για τα κανάλια και πριν πω στον γιατρό ότι προχωράμε κανονικά, εκείνος είχε πετάξει το παπούτσι!»
Διάψευση
Μιλώντας στην «Κ», ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα κ. Malcolm Brabant διαψεύδει οποιαδήποτε υπόνοια για κατασκευασμένο ρεπορτάζ. «Εχω ακούσει όλες τις κατηγορίες, οι οποίες είναι εξωφρενικές. Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι συμμετείχα σε οποιοδήποτε «στήσιμο». Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο. Το BBC έχει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για τους συντάκτες του, τις οποίες ασπάζομαι και ακολουθώ πιστά», τόνισε ο επί 7 χρόνια ανταποκριτής του ειδησεογραφικού δικτύου στην ελληνική πρωτεύουσα.
Αγνωστη πάντως παραμένει η αιτία που οδήγησε το BBC να «κατεβάσει» το επίμαχο βίντεο από την ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του, ωστόσο, το δίκτυο στηρίζει τον συντάκτη του: «Ο Malcolm Brabant, ανταποκριτής στην Ελλάδα για το BBC, πήρε συνέντευξη από ένα άτομο που είχε σκοπό να λάβει μέρος στις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου στην Ελλάδα. Αυτός είπε στον Brabant για τα σχέδιά του να πετάξει το παπούτσι στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, γεγονός που αργότερα έπιασε η κάμερα του BBC. Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο διαδηλωτής υποκινήθηκε να ενεργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο είναι εντελώς αβάσιμη. Το περιστατικό αυτό θα είχε συμβεί άσχετα αν υπήρχε κάμερα ή όχι», κατέληγε η δήλωση.
Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Βιτάλης, πρώτο «έπαιξε» το θέμα το Bloomberg και όχι το ΒΒC! Σε κάθε περίπτωση, το βίντεο του κ. Brabant αναμεταδόθηκε από τα εγχώρια ΜΜΕ. «Μόνο ένα κανάλι στην Ελλάδα έχει συνεργασία με το BBC και αυτό είναι ο ΣΚΑΪ», λέει ο ίδιος. «Ολα τα άλλα το έχουν σύστημα να κλέβουν τα θέματά μου χωρίς κανέναν σεβασμό στην πνευματική ιδιοκτησία».
«Κατασκευασμένο»
Το περιστατικό με το παπούτσι συζητήθηκε ακόμη και στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε «πολύ περίεργο», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως είναι κατασκευασμένο. Είπε ενδεικτικά: «Κάποιοι καιροφυλακτούν για την εικόνα της Ελλάδας, από πολλές πλευρές, γιατί πάρα πολλοί έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλ. Χυτήρης σχολίασε το περιστατικό άμεσα. Eκανε λόγο για «παράλογη ενέργεια» του 49χρονου που πέταξε το παπούτσι, ενώ αναφερόμενος στο BBC, η κάμερα του οποίου κατέγραψε το γεγονός, τόνισε ότι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι προσφέρουν κακή υπηρεσία. Ερωτηθείς ο κ. Χυτήρης από δημοσιογράφους αν η ρίψη του παπουτσιού ήταν «προβοκάτσια», απάντησε ότι «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους».
Αντιθέτως, το περιστατικό έσπευσε να υποβαθμίσει ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ι. Μαγκριώτης, ο οποίος επίσης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Βελλίδειο. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προφανώς θέλοντας να διακόψουν μια διόλου παραγωγική συζήτηση.