«Ακόμη και το ψωμί έχουν περιορίσει οι Περιστεριώτες», λέει η κ. Ελένη Γκορίτσα, ιδιοκτήτρια φούρνου, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους μήνες η πελατεία έχει μειωθεί κατά 70%»
Ρεπορτάζ : Αφροδίτη Καρίμαλη
Από : ΕΘΝΟΣ
Η «στάση εμπορίου» που επικρατεί στο Περιστέρι, μία κατεξοχήν εργατούπολη, έχει εκτινάξει στα ύψη την ανεργία και έχει φέρει στο «χείλος του γκρεμού» τους επαγγελματίες της περιοχής.
Ο 4ος σε πληθυσμό δήμος της χώρας, που ξεπερνά τους 350.000 κατοίκους (μετά τον «Καλλικράτη» έρχεται 6ος), διανύει μία δύσκολη περίοδο που θα κρίνει τη μελλοντική του πορεία. Η ανάπτυξη έχει σταματήσει και τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- μπαίνουν το ένα μετά το άλλο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι τους τελευταίους πέντε μήνες περισσότερες από 900 επιχειρήσεις κατέβασαν οριστικά «ρολά», ενώ στο Μπουρνάζι, την κεντρική πλατεία του Περιστερίου, υπολογίζεται ότι το 40% των μαγαζιών είναι κλειστά. Ο αντίκτυπος από την οικονομική κρίση στην πόλη είναι εντονότερος από άλλες περιοχές της Αθήνας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι χαμηλόμισθοι.
Προτεραιότητα για τους κατοίκους του συγκεκριμένου δήμου είναι πλέον η επιβίωση, με αποτέλεσμα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα άλλα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, τα μικρά πεζοδρόμια και οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου.
Πολεοδομικό και κυκλοφοριακό χάος - Προβληματική και η καθαριότητα
Καθημερινότητα σε... συνθήκες ασφυξίας
Το Περιστέρι είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση πολεοδομικού χάους καθώς είναι μία από τις πιο άναρχα δομημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους: σε κάθε κάτοικο του Περιστερίου αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο πρασίνου. Η περιοχή παρουσιάζει εικόνα αδιάκοπης πυκνοδόμησης με μόνη εξαίρεση το Δημοτικό Αλσος.
Σημαντικό πρόβλημα για τους κατοίκους του Περιστερίου είναι επίσης και το κυκλοφοριακό, καθώς η πόλη περικλείεται από κεντρικές αρτηρίες όπως η λεωφόρος Καβάλας και η Αθηνών - Λαμίας, με αποτέλεσμα οι δρόμοι της περιοχής να ασφυκτιούν τις ώρες αιχμής, ενώ οι θέσεις στάθμευσης είναι ανύπαρκτες. Αλλά και το περπάτημα εξελίσσεται σε περιπέτεια. Η κυρία Σοφία Ευαγγελάκου, δασκάλα στο επάγγελμα, μιλώντας στο «Εθνος» εκφράζει την αγανάκτησή της για τα πεζοδρόμια της πόλης της. «Δεν μπορούμε να περπατήσουμε ελεύθερα.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποιοι χώροι για να παίζουν τα παιδιά μας, αλλά για να φτάσουμε εκεί, κινδυνεύει η ζωή μας. Επίσης η καθαριότητα είναι προβληματική. Οι δρόμοι δεν πλένονται ποτέ και αναγκαζόμαστε να σκουπίζουμε και να πλένουμε τα πεζοδρόμια οι ίδιοι. Ο κ. Αργύρης Δόξας, πατέρας τριών παιδιών, όπως τονίζει, δεν έχει χρόνο να σκεφτεί ούτε την έλλειψη ελεύθερων χώρων ούτε να προβληματιστεί με το κυκλοφοριακό χάος. «Εργάζομαι σε αποθήκη, με μισθό 800 ευρώ, με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και έξοδα που τρέχουν. Πώς να ασχοληθώ με άλλα ζητήματα εκτός από αυτό της επιβίωσης;» διερωτάται.
Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους
«Είμαστε μια εργατούπολη που καταρρέει οικονομικά»
Το Μπουρνάζι, η περιοχή με τα περισσότερα καταστήματα και νυχτερινά μαγαζιά, ζει τις χειρότερες μέρες της ιστορίας της. Οι ταμπέλες «ενοικιάζεται» έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Αλλά και τα καταστήματα που λειτουργούν, τα περισσότερα είναι άδεια, όπως και οι καφετέριες που λίγο καιρό πριν έσφυζαν από τον κόσμο. Στις συνοικίες με μικρότερη κίνηση, οι επιχειρήσεις έχουν αφανιστεί, ενώ οι βιοτεχνίες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα καταστήματα που βρίσκονται στους δρόμους που θα περάσει η νέα γραμμή του Μετρό.
Η καθυστέρηση της λειτουργίας της γραμμής έχει δημιουργήσει επιπλέον εμπόδια στην κίνηση της αγοράς, καθώς εξαιτίας των έργων τα μαγαζιά βρίσκονται αποκομμένα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Περιστερίου κ. Παναγιώτη Κολάρο, η κρίση που γνωρίζει η πόλη είναι πρωτόγνωρη. «Δεν έχουμε ξαναζήσει ανάλογη εποχή και δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες επιχειρηματικές μας κινήσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο. Δεν υπάρχει ενημέρωση από αρμόδιους φορείς και μόνοι μας προσπαθούμε να σωθούμε. Είμαστε μία εργατούπολη που καταρρέει οικονομικά. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εμάς, παρά σε κάποιους επαγγελματίες στο Μαρούσι ή την Κηφισιά», τονίζει.
Η οικονομική δυσπραγία μειώνει κατά 30-50% τις τιμές των ενοικίων, αλλά χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ζοφερές εικόνες μεταφέρει η κ. Ελένη Γκορίτσα που διατηρεί φούρνο με τον σύζυγό της στο Περιστέρι: «Εχουμε μείωση της πελατείας κατά 70%. Πριν από λίγα χρόνια ο δρόμος ήταν γεμάτος βιοτεχνίες. Εκατοντάδες κόσμος δούλευε εδώ και δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες. Τώρα ερημιά».
Ο κ. Γιώργος Πάντας, ιδιοκτήτης παραδοσιακού παντοπωλείου, βρίσκεται κι αυτός σε απόγνωση. «Η κίνηση στο μαγαζί έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ κι αυτοί που έρχονται ψωνίζουν με πίστωση. Το βιβλίο που γράφω τα ποσά που μου χρωστάνε έχει μετατραπεί σε τηλεφωνικό κατάλογο», τονίζει χαρακτηριστικά.