Ο Σημίτης ως πολιτικός “Λάζαρος” και ο Λαζαρίδης

O Kώστας Σημίτης σε χθεσινή του παρέμβαση (στο ΒΗΜΑ) ζητάει ήπια αναδιάρθρωση. Δηλαδή επιμήκυνση αποπληρωμής (του ιδιωτικού) ελληνικού χρέους και μείωση επιτοκίου με τη σύμφωνη γνώμη της δανειστών.

Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα σε άλλη εφημερίδα (Κυριακάτικη Καθημερινή) σε συνέντευξή του ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, λέει, μεταξύ άλλων, το ίδιο πράγμα: ότι δεν αποκλείεται επιμήκυνση του ιδιωτικού χρέους και περαιτέρω μείωση επιτοκίου με σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Όμως, ο Λαζαρίδης λέει κάτι παραπάνω: ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την «αναδιάρθρωση-κούρεμα» για την οποία στοιχηματίζουν τώρα οι «αγορές»…

Μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν την ίδια λέξη – «αναδιάρθρωση» – και να τη διαχωρίζουν σε «ήπια αναδιάρθρωση» (με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίου χωρίς κούρεμα) και σε «αναδιάρθρωση»-κούρεμα (με μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων), αλλά αυτά τα δύο είναι πολύ διαφορετικά πράγματα.

Το σημαντικό εδώ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εγκλωβίσει την συζήτηση και την διαφωνία στους κόλπους του, όπως κάνει πάντα για να είναι αυτό κερδισμένο και στην μία και στην άλλη περίπτωση.

Η κυβέρνηση που αρνείται κάθε αναδιάρθρωση είναι, ασφαλώς ΠΑΣΟΚ.

Η Βάσω Παπανδρέου που θεωρεί αναπόφευκτη την (πλήρη) αναδιάρθρωση είναι κι αυτή ΠΑΣΟΚ.

Και ο Σημίτης που θέλει την «ήπια» ενδιάμεση εκδοχή (επιμήκυνση χωρίς κούρεμα), ε κι αυτός είναι ΠΑΣΟΚ (κατά κάποιον τρόπο). Ή ήταν τουλάχιστον.

Μπορεί όλοι αυτοί να μη συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά όλοι εγκλωβίζουν τη συζήτηση μέσα στους κόλπους του «όλου ΠΑΣΟΚ» (όπως θα έλεγε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος). Ό,τι κι αν γίνει μια εκδοχή (του ΠΑΣΟΚ) θα… «δικαιωθεί»!

Όμως, με τη σύντομη δήλωση Λαζαρίδη, αυτό χαλάει: Τους λέει ότι, εντάξει με την «ήπια εκδοχή» (μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση – χωρίς κούρεμα), αλλά μη θαρρείτε ότι αυτό αρκεί για να ξελασπώσουμε. Χρειάζεται και αλλαγή πολιτικής με απόλυτη προτεραιότητα της Ανάκαμψης πλέον, χωρίς την οποία όλα τα άλλα είναι «παρηγοριά στον άρρωστο». Και σύντομη ανακούφιση…

Μ’ άλλα λόγια (δική μας ανάγνωση): Αν υπάρξει ανάκαμψη άμεσα, τότε και μια ήπια εκδοχή μπορεί να φέρει μεγάλη ανακούφιση και να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα. Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη, τότε και με αναδιάρθρωση – κούρεμα το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο.

Οπότε η συζήτηση βγαίνει πια από τον εγκλωβισμό στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ και μετακινείται από την «αναδιάρθρωση» στην Ανάκαμψη.

Πράγμα που αποτελεί πια τον προνομιακό χώρο για τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί είναι ο μόνος που το έθεσε εξ αρχής, το προώθησε σε κάθε τοποθέτησή του και αναμένεται να το κλιμακώσει αμέσως μετά το Πάσχα, με το Ζάππειο-ΙΙ.

Πηγή : antinews.gr

Παρακάτω το κείμενο της συνέντευξης του Χρύσανθου Λαζαρίδη:
http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100062_17/04/2011_439333