Οι φήμες αναδιάρθρωσης εκτόξευσαν τα spreads

Ρεπορτάζ : Χρήστος Ζιώτης
Από : Ελευθεροτυπία

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ έφθασε χθες το κόστος δανεισμού εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας για αναδιάρθωση του χρέους. Οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται να πείθονται από τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και έχουν αρχίσει να «σπεκουλάρουν» για το αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ήπια αναδιάρθρωση του χρέους ή σε κούρεμα των ομολόγων.

Η λύση της αναδιάρθρωσης φαίνεται πλέον ότι αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι διαφοροποιήθηκε από την επίσημη κυβερνητική γραμμή αναφέροντας πως «φαντάζομαι ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, και το γοργόν και χάριν έχει».

Απόδοση 12,93%

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχε αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις στα ομόλογα και στα ασφάλιστρα κινδύνου (τα περίφημα CDS). Ετσι, παρά την παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε χθες ελληνικά ομόλογα, η απόδοση του δεκαετούς τίτλου εκτινάχθηκε σε νέο αρνητικό ρεκόρ αγγίζοντας το 12,93%.

Συνακόλουθα το περιθώριο (spread) διευρύνθηκε περαιτέρω φθάνοντας το 9,48%. Εκτός ελέγχου βρέθηκε για ακόμη μια φορά το ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο πρέπει να καταβάλουν οι επενδυτές που επιθυμούν να προστατεύσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, φθάνοντας το 10,52%.

Πάντως, η αγορά των ομολόγων βρίσκεται υπό διαρκή πίεση από τον Μάρτιο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις των δύο συνόδων κορυφής της Ε.Ε., τις οποίες η κυβέρνηση τις υποδέχθηκε με ανακούφιση, ήταν αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αξίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, ολόκληρο τον Μάρτιο οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των τίτλων να σημειώσουν ανάλογη άνοδο, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδεικτικά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αναφοράς, που εμφάνισε συγκριτικά τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 2,14% (214 μονάδες βάσης) αγγίζοντας το 16,15% στα τέλη Μαρτίου, ενώ του 3ετούς αυξήθηκε κατά 83 μονάδες βάσης σε 15,11%.

Στις μακροπρόθεσμες διάρκειες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 108 μονάδες βάσης σε 12,88% και του 30ετούς ομολόγου αναφοράς κατά 22 μονάδες βάσης σε 9,06%.

Περιορισμένη ανάκαμψη παρουσίασε ο τζίρος, ο οποίος με τη βοήθεια της ΕΚΤ στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) αυξήθηκε σε 974 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο από 847 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 34,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2010.