Άνοιξε την πόρτα για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Σόιμπλε

Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου,Ελένη Κομίνη
Από : Ημερησία

Την προοπτική εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν το 2013, αφήνει να διαγραφεί για πρώτη φορά υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης, θέτοντας μάλιστα τον Ιούνιο, ως χρονικό ορόσημο των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. Με την αγορά να «βομβαρδίζεται» με προβλέψεις - σοκ όπως η χθεσινή της S&P που κάνει λόγο για πιθανή παραίτηση των πιστωτών της χώρας, από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους, την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έθεσε χθες νέα δεδομένα: Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, που δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει πως επιπλέον μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος, ανάλυση που αναμένει τον Ιούνιο, η οποία θα συνταχθεί σε συνεννόηση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Είπε επίσης πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους γίνει πριν το 2013, θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση.

Εκθεση


«Τον Ιούνιο θα πάρουμε μια έκθεση προόδου. Περιμένω μια λεπτομερή ανάλυση για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Εάν αυτή η έκθεση καταλήξει πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους κάτι πρέπει να γίνει» φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στη Die Welt, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Κληθείς, πάντως να παράσχει λεπτομέρειες για το τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει, περιορίστηκε να δηλώσει πως «περαιτέρω βήματα πρέπει να γίνουν». Χθες, για μια ακόμη μέρα η αγορά «πλημμύρισε» από σενάρια και φήμες περί αναγκαστικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Γ. Παπακωνσταντίνου


«Η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης» που δεν είναι επιθυμητή καθώς θα απέκλειε τη χώρα από τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα διεμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε δε πως αντί να αναλωνόμαστε σε μια κουβέντα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε στη συζήτηση για το πώς το χρέος θα καταστεί βιώσιμο, αναφέροντας πάντως μεταξύ άλλων ως έναν από τους τρόπους την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Εκτίμησε παράλληλα πως το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου μία προς τρεις και για να είναι αποτελεσματική μια αναδιάρθρωση πρέπει οι πιστωτές να παραιτηθούν από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους προειδοποιεί από την πλευρά της η S&P, που δεν θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου Moritz Kraemer, με δηλώσεις που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αναμένεται πρώτα η Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του βάρους της Ελλάδας επιμηκύνοντας τη διάρκεια των ομολόγων και μειώνοντας τα επιτόκια. Αυτό όμως, εκτιμά πως δεν θα είχε νόημα εάν το αποτέλεσμα ήταν απλώς ο περιορισμός του χρέους στο 130% του ΑΕΠ, από 160%.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit φέρει εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. να εκτιμούν πως η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40% - 50%. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει ομάδα εργασίας, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα μάλλον θα προκριθεί μια λιγότερο ριζοσπαστική λύση, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.

«Χωρίς νόημα»


Κανένα νόημα δεν έχει η αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση, εκτίμησαν οι κ. Γκ. Χαρδούβελης καθηγητής Παν. Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Π. Μυλωνάς γεν. διευθυντής Στρατηγικής της ΕΤΕ και Μ. Μασουράκης γεν. διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, στο συνέδριο του FT. Οι τρεις οικονομολόγοι, έδωσαν αισιόδοξο τόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η αναδιάρθρωση θα είχε νόημα, εφόσον γινόταν πριν την υπογραφή του Μνημονίου, στις αρχές του 2010.

Οπως όμως είπαν το πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου. Επέμειναν μάλιστα, ότι δε θα έπρεπε την τρέχουσα περίοδο να συζητάμε για αναδιάρθρωση, ιδιαίτερα πριν νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και η χώρα να μπορέσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Υποστηρίχθηκε επίσης πως θα πρέπει ομαλά και «βελούδινα» να επιτύχει η χώρα επιμήκυνση του χρέους ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις μεγάλες λήξεις ομολόγων και απειληθεί με χρεοκοπία. Τονίστηκε παράλληλα πως η μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις αγορές.

«Κακές ή καλές οι αγορές δεν έχει σημασία, διότι σε αυτές πρέπει να ξαναβγούμε. Και, για να ξαναβγούμε, θα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους» επισήμαναν συγκεκριμένα. Χαρακτήρισαν ως μόνη διέξοδο τη δημοσιονομική προσαρμογή, μέσω μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Τότε μόνο, υποστήριξαν, θα μειωθούν τα spreads επιτρέποντας την επιστροφή στις αγορές.

Standard &Poor's


Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα είναι μία προς τρεις. Οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους.

Συνταγή Ουρουγουάης


Οποιαδήποτε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το 2013 θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη... μια αναδιάρθρωση χωρίς συναίνεση θα προκαλούσε «Εγκέλαδο» που θα έπληττε τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα σύντομα αξιόπιστος δανειολήπτης, καλύτερη θα ήταν μια ηπιότερη εθελοντική αναδιάρθρωση μετά από συνεννόηση με τους ομολογιούχους, δήλωσε ο L. Buchheit, νομικός σύμβουλος αναδιάρθρωσης Ουρουγουάης (2003).

Commer­z­bank

Η συζήτηση για αναδιάρθρωση θα συνεχιστεί. Η επίμονη ύφεση και η μεγαλύτερη ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν δυσκολότερο το έργο της κυβέρνησης να επαναφέρει την οικονομία στην ανάπτυξη.

Υ.Γ. από Πύθων : Με λίγα λόγια ο κ. Σοίμπλε μας λέει ότι πρέπει να συναινέσουμε στα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν, αλλιώς δεν γλιτώνουμε την αναδιάρθρωση.Και η κυβέρνηση μας καθυσυχάζει επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές. Ο Παπανδρέου επιμένει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Στην πραγματικότητα όμως οι θυσίες του ελληνικού λαού βοηθάνε στην αύξηση των εσόδων του κράτους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι θυσίες θα πρέπει να συνεχιστούν. Το αποτέλεσμα των μέτρων της κυβέρνησης του μνημονίου είναι προδιαγεγραμμένο για την ελληνική κοινωνία. Αύξηση της ανεργίας, φτώχεια, ύφεση και μια κοινωνία που θα επιβιώσουν μόνο οι πλουσιότερες τάξεις. Το νέο οικονομικό μοντέλο έχει ως στόχο να εξαφανίσει την μεσαία τάξη και να δημιουργήσει δύο κατηγορίες. Μια κοινωνία πλουσίων και φτωχών, όπου μεν θα εκμεταλλεύονται τους δε για ένα κομματι ψωμι...Και μια μεσαία τάξη που με κόπο έκανε περιουσία να αγωνίζεται για να μην εκλείψει. Όσο καταναλώνει από τα περιουσιακά στοιχεία των παλαιότερων γενεών θα αντέξει...Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και πρέπει να δουλέψει σκληρά για να τα καταφέρει. Να αποδείξει ότι δεν συμβιβάζεται με το δικό τους μοντέλο. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην μεσαία τάξη και η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να υπολογίζει σ'αυτή.