Το '12 η αναδιάρθρωση με τριπλό συνδυασμό

Σε κοντινό διάστημα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θεωρείται απίθανη, σύμφωνα με έκθεση (18/4/2011) της Deutsche Bank, με τίτλο «Greece: Are we moving towards restructuring?», που διανεμήθηκε στις χρηματιστηριακές.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε 4 σημεία:

α) Αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναδιάρθρωσης.

β) Το πιθανό «κούρεμα» που θα απαιτηθεί.

γ) Τις διάφορες επιλογές για την αναδιάρθρωση και

δ) Εάν μπορεί να αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.

Για τη γερμανική τράπεζα, τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα συνηγορούν κατά της αναδιάρθρωσης στο άμεσο μέλλον, γιατί, όπως σημειώνει, η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη για το 2011 από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και, άρα, δεν χρειάζεται να απευθυνθεί στις αγορές.

Παράλληλα, εκτιμά για το διάστημα από το πρώτο 3μηνο του 2012 έως το δεύτερο 3μηνο του 2013 ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 32,3 δισ. ευρώ και με βάση την τρέχουσα κατάσταση στις αγορές αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω των προγραμμάτων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται στην έκθεση, η αναδιάρθρωση δεν αναμένεται να χρειαστεί, έως τουλάχιστον το πρώτο 3μηνο του 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των χρεών μπορεί να επιτευχθεί μέσω του συνδυασμού:

α) Της επιμήκυνσης της διάρκειας ωρίμανσης.

β) Του «κουρέματος» των υφιστάμενων ομολόγων, και

γ) των ιδιωτικοποιήσεων.

Η JP Morgan

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται περίπου και η έκθεση της JP Morgan, στην οποία επισημαίνεται ότι μια άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είχε πολύ νόημα. Όπως σημειώνεται, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χρέους και η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικά μέσα. Προσθέτει ότι ο όρος αναδιάρθρωση μπορεί να προκαλεί σύγχυση καθώς σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους -τονίζεται στην έκθεση- «είναι οξύμωρο σχήμα και δεν θα επετύγχανε πολλά. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση θα προκαλούσε σημαντικές διαταραχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη περιοχή».

Πηγή : enet.gr