Αβέβαιη η εκεχειρία στην Κερατέα

Ρεπορτάζ : Γιάννης Σουλιώτης
Από : Καθημερινή

Προσωρινή διέξοδο από την κρίση στην Κερατέα προσέφερε η προσυνεννοημένη από το Σάββατο συνάντηση, χθες, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Κ. Λεβαντή και τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο. Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ΧΥΤΥ,
ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα ενδεχόμενο κύμα αντιδράσεων αυτή τη φορά των κατοίκων σε Γραμματικό και Φυλή. Παρότι η πρωτοβουλία Παπουτσή τελούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε γνώση του πρωθυπουργού, άγνοια εξέφραζαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Από το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης προκύπτει ότι ενήμερος για τις κινήσεις Παπουτσή ήταν και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης λόγω της φιλίας του με τον Μητροπολίτη Νικόλαο.

Πηγές του υπ. Εσωτερικών τόνιζαν ότι «η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων δεν συνεπάγεται πάγωμα του έργου» και ότι «στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές εργασίες και σύντομα θα ξεκινήσουν αποψιλώσεις». Στο ίδιο πνεύμα, η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Περιφέρειας σε χθεσινό έγγραφό της προς την κατασκευαστική κοινοπραξία ανέφερε ότι «σας καλούμε να συνεχίσετε απρόσκοπτα και χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες του έργου σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Εως αργά χθες το βράδυ τα μηχανήματα δεν είχαν αποχωρήσει από την περιοχή του Οβριόκαστρου -όπου παρέμενε μικρή αστυνομική δύναμη και κάτοικοι- καθώς ο εργολάβος επικαλείτο τεχνικά προβλήματα. Εκπρόσωποι των κατοίκων φέρονται να του έδωσαν διορία έως σήμερα.

Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι η επαφή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον κ. Παπουτσή έγινε το Σάββατο μέσω του Μητροπολίτη, ενώ το πλαίσιο αμοιβαίας υποχώρησης οριστικοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Σε αυτό το διάστημα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως άλλωστε δήλωσε χθες μετά τη λήξη της συνάντησης, είχε για το θέμα συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Παπουτσής ζήτησε από τους εκπροσώπους του Δήμου Λαυρεωτικής να δηλώσουν «σεβασμό στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό» και να παραμείνουν τα μηχανήματα των εργολάβων στο Οβριόκαστρο. Και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει μεταφορά των μηχανημάτων σε χώρο στο ΒΙΟΠΑ και θα φυλάσσονται με ευθύνη του δήμου.

Η εναλλακτική πρόταση που ο Δήμος Λαυρεωτικής προτίθεται να παρουσιάσει την επόμενη Πέμπτη στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης των απορριμμάτων μόνο των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, όχι όμως και των υπόλοιπων δήμων του νομού Αττικής. Χθες, στις 4.30 μ.μ. οι περισσότερες δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποχωρήσει από την Κερατέα. Αντίστοιχα και τα τρία μπλόκα των κατοίκων «έσπασαν» και η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Λαυρίου αποκαταστάθηκε.