Μόνον ένας στους 10 φουλάρει

Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργάς
Από : Eλευθεροτυπία

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών διαμορφώνεται από χθες η τιμή της αμόλυβδης, με τη μέση τιμή πανελλαδικά να σκαρφαλώνει στο 1,71 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας μέχρι και το 1,899 σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η άνοδος των τιμών συνεχίζεται αδιάκοπα για 25η μέρα, με το υπουργείο Ανάπτυξης να αποδίδει τις εξωφρενικές τιμές αντλίας στο ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου αλλά και στην υπερφορολόγηση των καυσίμων, που αφαιρεί από τον καταναλωτή 1,003 ευρώ για κάθε λίτρο βενζίνης (58,7% επί της λιανικής τιμής).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών, η πτώση της κατανάλωσης συνεχίζεται με ρυθμό 14-15%, ενώ οι βενζινοπώλες αναφέρουν πως πλέον μόνο το 10% των καταναλωτών «φουλάρουν» τα οχήματά τους και οι υπόλοιποι περιορίζονται στα 15-20 ευρώ.

Η κερδοσκοπία πάντως καλά κρατεί, με τους ίδιους τους πρατηριούχους να αναφέρονται σε φαινόμενα κακής λειτουργίας στην αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο του Πάσχα το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας ανέβηκε κατά 8,47% ή σχεδόν 1 λεπτό στο λίτρο, προφανώς σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την πασχαλινή έξοδο.

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Ευάγγελος Κώτσος, δήλωσε χθες ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το υπουργείο Ανάπτυξης περιορίζονται σε επισημάνσεις και «εκθέσεις ιδεών».

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η ΠΟΠΕΚ θα ενημερώσει με επιστολές τους βουλευτές για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να σταματήσει ο ανήφορος των τιμών «που άλλοτε αποδίδεται στις διεθνείς τιμές και άλλοτε στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου».

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ακόμη και μέσα στην Αθήνα η απόκλιση ανάμεσα σε βενζινάδικα της ίδιας γειτονιάς φτάνει τα 10-15 λεπτά στο λίτρο.

Από 1,62 έως 1,78

Χθες, με μέση τιμή στην Αθήνα το 1,672 ευρώ, υπήρχαν πρατήρια που πουλούσαν αμόλυβδη προς 1,619 ευρώ και άλλα μέχρι 1,779 ευρώ.

Πανελλαδικά τις ακριβότερες τιμές σε μέσο όρο πληρώνουν οι καταναλωτές του Νομού Κεφαλονιάς με 1,842 ευρώ το λίτρο (υποτίθεται λόγω του κόστους μεταφοράς), του Νομού Λασιθίου με 1,803 ευρώ το λίτρο και ανώτατη το 1,89 ευρώ και του Ρεθύμνου προς 1,793 ευρώ. Σε 37 νομούς της Ελλάδας όμως η μέση τιμή ξεπερνά το 1,70 ευρώ.