Οι αγορές προεξοφλούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Την ώρα που θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αποδύονταν χθες σε έναν αγώνα δηλώσεων για να καταστήσουν σαφές ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει, η αγορά έδειχνε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πιστεύει το αντίθετο. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έσπασε το φράγμα των 1.000 μονάδων βάσης για πρώτη φορά μετά τον περυσινό Μάιο.

Παράλληλα, το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας έφτασε στις 1.105 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ «βουτιά» κατέγραψε χθες και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι η αγορά πλέον δεν αμφιβάλλει για το εάν θα γίνει κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά για το πότε.

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, δήλωσε χθες ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας. Μιλώντας στο Dow Jones υποστήριξε πως η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα προσπαθούσε να λύσει. «Αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα», πρόσθεσε.

Αντιθέτως, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, κ. Ελ-Εριάν, υποστήριξε χθες ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εκτίμησε πως σε αναδιάρθρωση θα προχωρήσουν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Το κλίμα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι η Φινλανδία φέρεται να είναι έτοιμη να θέσει βέτο προς τη βοήθεια στην Πορτογαλία.

Η διαγραφή χρέους είναι η μοναδική διέξοδος για την Ελλάδα σύμφωνα με τη Citigroup, λόγω της βαθιάς ύφεσης και της απουσίας ενδείξεων βελτίωσης στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Επίσης, σε δημοσκόπηση του Reuters, 21 αναλυτές έδιναν πιθανότητα 60% στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Ντ. Στρος-Καν, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» εφόσον κάνει όσα πρέπει, «αν και η αναπροσαρμογή θα είναι επίπονη». Συμπλήρωσε, όμως, πως «οι πλουσιότεροι πολίτες στην Ελλάδα δεν πληρώνουν ακόμη τους φόρους που τους αναλογούν». Πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένει «από την Ε.Ε. να υλοποιήσει ένα περιεκτικό σχέδιο για την κρίση χρέους».

Από την Ε.Ε., ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι «δεν βλέπουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως επιλογή», ενώ ανέφερε ότι η συμμετοχή ιδιωτών σε αναδιάρθρωση χρέους δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης (EFSF), αλλά μόνο από το 2013 και μετά.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητείται η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Τζ. Λίπσκι, δήλωσε: «Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους» και συμπλήρωσε ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θεωρούμε πως θα πετύχει». Ωστόσο, σημείωσε με νόημα ότι ίσως να χρειαστούν κάποιες ενδιάμεσες «διορθώσεις» στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

Κατηγορηματικά απέρριψε χθες το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ο κ. Λ. Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σαρωτικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα. Επίσης, έτερο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Γκονζάλεθ Παράμο, χαρακτήρισε εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εφόσον η χώρα εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο.

Πάντως, ανεπισήμως, το πρακτορείο Dow Jones Newswires ανέφερε χθες, επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ότι «υπάρχει διαδεδομένη άποψη εντός της Ζώνης του Ευρώ ότι η ελληνική αναδιάρθρωση θα συμβεί κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πιστεύουν το ίδιο».

Παρερμηνεία δηλώσεων

Προσπάθεια αναδίπλωσης των προχθεσινών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, φαίνεται πως επιχείρησε κυβερνητικός αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης χθες. Ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει το χρέος της, εάν η έκθεση της τρόικας τον Ιούνιο δείξει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ο υπουργός απλώς περιέγραψε τη θέση της Γερμανίας που παραμένει αμετάβλητη», υποστήριξε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τους Financial Times που είχαν συνέντευξή του, φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί κρίση και συμπέρασμα των δημοσιογράφων και όχι φράση του υπουργού, ο οποίος δήλωσε για μία ακόμα φορά, ότι μίλησε για την πρόθεση να βγει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατό, ακόμα και στο τέλος του 2011 και πρόσθεσε ότι η χώρα παραμένει ασφαλής ακόμα κι αν δεν βγούμε στις αγορές τότε, δεδομένων των πρόσφατων αποφάσεων που έλαβε η Ευρώπη.

Πηγή : Καθημερινή