Νέο ρεκόρ στα spread λόγω φημών

Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου και Βαγγέλης Δεμίρης
Από : Ημερησία

Νέο ιστορικό ρεκόρ από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υπό το βάρος της αδιάκοπης φημολογίας για το πότε και πώς θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος : Το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε τις 1.200 μονάδες και η απόδοση βρέθηκε άνω του 15%, ενώ στα διετή ομόλογα εκτινάχθηκε οριακά πάνω από το 24%.

Σαφή προειδοποίηση ότι μια αναδιάρθρωση κράτους - μέλους της Ευρωζώνης θα μπορούσε να πυροδοτήσει τραπεζική κρίση μεγαλύτερη εκείνης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers απηύθυνε η ΕΚΤ, με διαδοχικές δηλώσεις στελεχών της.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, αρκεί οι αγορές να της δώσουν χρόνο, έδωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπέι, προειδοποιώντας πως πολλοί μιλούν υπερβολικά πολύ και με επιπολαιότητα για μια εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με περιπέτεια. Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Λ. Φελντ, δήλωνε πως η αναδιάρθρωση στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αυτή το συντομότερο δυνατό, άποψη που κυριάρχησε και σε δημοσιεύματα μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης.

Κοντόφθαλμη


Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κοντόφθαλμη επιλογή, με σημαντικά μειονεκτήματα και οι συνέπειές της θα μπορούσαν να επισκιάσουν τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Lehman Brother, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γ. Σταρκ. Προειδοποίησε δε πως η αναδιάρθρωση θα απέκλειε την Ελλάδα από τις αγορές αναγκάζοντας τους εταίρους της να συνεχίζουν να τη στηρίζουν οικονομικά και θα έσπρωχνε τις ελληνικές τράπεζες στα όρια της χρεοκοπίας. «Είναι αυταπάτη πως μια δημοσιονομική κρίση μπορεί να επιλυθεί απλά με περικοπή του χρέους» εκτίμησε και τόνισε πως μόνη διέξοδος είναι η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την εξ ολοκλήρου αποπληρωμή των χρεών. «Εύκολος και ανώδυνος δρόμος δεν υπάρχει» είπε. «Μία αναδιάρθρωση θα είχε νομικές και συστημικές συνέπειες, που είναι δύσκολο να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers», υποστήριξε χθες και ο J. M. G. Paramo, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στις υπερχρεωμένες χώρες. Το ελληνικό χρέος είναι ανεκτό και μπορεί να εξυπηρετηθεί, εφόσον δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπέι σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ». Όπως είπε δε «οι αγορές θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη, καθώς δεν ισχύει ότι οι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους.

Όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση, αλλά κυρίως προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ, που για μια τόσο μικρή χώρα είναι κάτι γιγαντιαίο
». Υποστήριξε παράλληλα πως τα πλεονεκτήματα μιας αναδιάρθρωσης δεν είναι σημαντικότερα απ' ό,τι τα μειονεκτήματα επισημαίνοντας πως «πολλοί μιλούν υπερβολικά πολύ και με επιπολαιότητα για μια εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με πραγματική περιπέτεια». Εκτίμησε επίσης πως το ιδανικότερο θα ήταν να μπορούσε να επιμηκυνθεί χρονικά η εξυγίανση κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει, όπως είπε, καθώς «το ελληνικό πρόβλημα ήρθε στο φως μετά τη στατιστική απάτη, λόγω της οποίας ξέσπασε και μια πραγματική κρίση εμπιστοσύνης».

Αποτυχία


«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη δημοσιονομική της προσαρμογή χωρίς να αποφύγει την αναδιάρθρωση» αντέτεινε, μιλώντας στο Bloomberg ο Λ. Φελντ, σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση το συντομότερο δυνατό. Υπογραμμίζοντας τη διάσταση απόψεων που επικρατεί για το θέμα εντός της Γερμανίας, σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να στηρίξει κάτι τέτοιο, ενώ προέβλεψε διόγκωση του ελληνικού χρέους στο 150% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει 9% του ΑΕΠ της σε τόκους.

Χ. Β. Ρομπέι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
 

Η αναδιάρθρωση δεν είναι αναπόφευκτη

«Το ελληνικό χρέος είναι ανεκτό και μπορεί να εξυπηρετηθεί, εφόσον δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να το περιορίσει και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση δεν είναι αναπόφευκτη. Οι Έλληνες δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση αλλά και προωθούν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ που για μια τόσο μικρή χώρα είναι κάτι γιγαντιαίο».

Juergen Stark Επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ


Χειρότερα από τη Lehman Brothers

Μια αναδιάρθρωση θα ήταν κοντόφθαλμη επιλογή. Στη χειρότερη περίπτωση, η αναδιάρθρωση κράτους - μέλους της Ευρωζώνης θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Lehman Brothers και θα απέκλειε τη χώρα από τις αγορές για ένα απρόβλεπτα μακρύ χρονικό διάστημα, και θα έσπρωχνε τις ελληνικές τράπεζες στη χρεοκοπία.

Τι είπαν τα διεθνή ΜΜΕ

Βloomberg: Δεδομένη η αναδιάρθρωση


Οι τιμές στην αγορά καθιστούν σαφές ότι οι περισσότεροι διαπραγματευτές έχουν ήδη καταλήξει ότι είναι δεδομένη η χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει το Bloomberg, υποστηρίζοντας πως όσο συντομότερα η Ελλάδα «κουρέψει» το χρέος της τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με το Bloomberg το να καθυστερήσει η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή και είναι καλύτερο να επιβάλεις μια ζημιά 40% - 50% στους ομολογιούχους φέτος, παρά 70% ή και 80% το 2013.

Reuters: Τα 4 σενάρια για το χρέος


Τέσσερα σενάρια για το χρέος παρουσιάζει το Reuters: Την εμμονή στο Μνημόνιο, που έχει μηδενική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους και πιθανότητα μόλις 10% να επιτευχθεί φέτος.

Την εθελοντική μετακύλιση χρέους, με προσωρινή μόνο επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους και 30% πιθανότητα να επικρατήσει σε ορίζοντα έτους

Μια light αναδιάρθρωση, με ανταλλαγή ομολόγων με νέα χρεόγραφα, με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα κουπόνια. Η ανταλλαγή γίνεται στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, με σημαντική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς θα ισοδυναμεί με haircut περίπου 30%, που ίσως όμως δεν αποδειχθεί επαρκής. Οι πιθανότητες που δίνει στο σενάριο αυτό εντός του έτους είναι 50%.

Πιθανότητα μόλις 10% έχει το ενδεχόμενο μιας σκληρής αναδιάρθρωσης εντός του έτους, με περικοπή χρέους κατά τουλάχιστον 50%, που θα συνοδευόταν από πτώση της κυβέρνησης.

Υ.Γ. από Πύθων : Τι μήνυμα προσπαθούν να μας περάσουν οι Ευρωπαίοι μέσω των σεναρίων αναδιάρθρωσης; Γιατί συγκεκριμένοι κυβερνητικοί και διεθνείς κύκλοι αναπαράγουν την σεναριολογία; Ποιον ευννοεί η συγκεκριμένη συζήτηση; Έχετε αναρωτηθεί; Προσπαθούν να μας πείσουν με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο ότι η τήρηση του Μνημονίου ήταν αναγκαία και ότι δεν υπήρχε άλλη διέξοδος πλην αυτού και ότι αν δεν είμαστε προσηλωμένοι και δεν τηρήσουμε πιστά τις επιταγές του οδεύουμε προς την αναδιάρθρωση του χρέους(μια κακή κατά τα λεγόμενα τους πτυχή του προβλήματος που πρέπει να αποφευχθεί). Ξυπνήστε ρε!!!Η μόνη λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με τους δικούς μας όρους. Αυτή τι στιγμή η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή προσωπικότητα που με την πυγμή της μπορεί να πείσει τους πιστωτές μας ότι δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε τα τοκοχρεωλύσια γιατί οι όροι τους είναι επαχθείς, καθώς η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου όπως όλοι σας έχετε καταλάβει οδηγεί τη χώρα μας σε περαιτέρω ύφεση, ανεργία, φτώχεια. Έχουν κουράσει τον λαό προσωπικότητες "μαριονέτες" ενός πολιτικού συστήματος που κάποιοι "γνωστοί-άγνωστοι" προσπαθούν πάντοτε να ελέγχουν...