«Κλείδωσε» στο 10,5% το έλλειμμα

Στο 10,5% του ΑΕΠ έκλεισε το έλλειμμα για το 2010, σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων της Εurostat.

Συγκεκριμένα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το έτος 2010, εκτιμάται στα 24,2 δισ. ευρώ - 10,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος -, ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 328,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 142,8% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, σε απόλυτους αριθμούς το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 24,2 δισ. ευρώ το 2010 από 36,3 δισ. ευρώ το 2009, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε από 235 δισ. ευρώ το 2009 σε 230,1 δισ. ευρώ το 2010.

Τα έσοδα αυξήθηκαν από 37,3 δισ. ευρώ το 2009 σε 39,1 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν από 52,9 δισ. ευρώ σε 49,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Το Ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 298,7 δισ. ευρώ το 2009 σε 328,6 δισ. ευρώ το 2010.

Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (32,4% του ΑΕΠ) και το υψηλότερο δημόσιο χρέος στους "27".

Στην ανακοίνωσή της η κοινοτική στατιστική υπηρεσία δεν θέτει κανένα θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Ορισμένες επιφυλάξεις διατυπώνονται μόνο για τα στοιχεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρουμανίας.

Σε γενικές γραμμές το 2010, σε σχέση με το 2009, διαπιστώθηκε κατά μέσο όρο μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τόσο στην ευρωζώνη (από 6,3% σε 6% του ΑΕΠ) όσο και στην ΕΕ (από 6,8% σε 6,4% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά μέσο όρο στη ευρωζώνη (από 79,3% σε 85,1% του ΑΕΠ ) και στην ΕΕ (από 74,4% σε 80% του ΑΕΠ).

Η Κομισιόν ζητεί επιπρόσθετα μέτρα

Πρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ -στην καλύτερη περίπτωση- καλείται να λάβει πριν από το καλοκαίρι η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Κομισιόν, που βλέπει τον εκτροχιασμό του 2011, το σφυροκόπημα των αγορών και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στον Βορρά.

Οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες βλέπουν ήδη την τεράστια υστέρηση στα έσοδα από τις αρχές του έτους, υπολογίζουν ότι και οι δαπάνες θα αποκλίνουν έστω και ελαφρά και, ως εκ τούτου, θεωρούν πως «υλοποιούνται οι κίνδυνοι» και πρέπει να ενεργοποιηθεί η ρήτρα των πρόσθετων μέτρων το ταχύτερο δυνατό, για να μη χαθεί η χρονιά.

Βάσει των υπολογισμών της Κομισιόν, η «μαύρη τρύπα» στο τέλος του εξαμήνου θα φτάσει περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Εκεί θα πρέπει να προστεθεί και η υπέρβαση του ελλείμματος του 2010, περίπου μία μονάδα του ΑΕΠ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ εντός του 2011.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον τακτικό έλεγχο για την πέμπτη δόση και τη στιγμή που ο επίτροπος Ρεν προσανατολίζεται να παραπέμψει τη λεγόμενη τέταρτη έκθεση χωρίς εισήγηση στο Eurogroup, το οποίο, μετά τις εξελίξεις στη Φινλανδία, θα γίνει «σκληρότερος κριτής».

Καθώς, μάλιστα, η Κομισιόν «αγωνίζεται» να σώσει την ελληνική υπόθεση, τα στελέχη της δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το ότι το οικονομικό επιτελείο διακατέχεται από «αναβλητικότητα» στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, «υποχωρητικότητα» για τα διαρθρωτικά και «άρνηση» για τα πρόσθετα μέτρα.

Αν, μάλιστα, τα διαρθρωτικά δεν ξεκολλήσουν μέσα στο 2011, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών θεωρεί ότι χάνονται τζάμπα 1,4 μονάδες του ΑΕΠ. Αν η ύφεση είναι βαθύτερη του 3%, τότε την τρύπα θα καλύψουν και πάλι οι γνωστοί-άγνωστοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "η αναβλητικότητα, η υποχωρητικότητα και η άρνηση ευθύνονται για τη σεναριολογία της άμεσης αναδιάρθρωσης", την οποία όμως, εκτός από την Ελλάδα, την πληρώνουν στα spreads και οι υπόλοιποι της περιφέρειας, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Πηγή : real.gr

Υ.Γ. από Πύθων : Τίποτα λοιπόν δεν είναι τυχαίο σε αυτήν την κοινωνία...Ακόμα και οι επανειλλημένες δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πρόσθετα μέτρα και ότι σε αντίθετη περίπτωση είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτηση του. Το περίεργο της υπόθεσης είναι η ανοχή του λάου στις ψεύτικες δηλώσεις της κυβέρνησης του Μνημονίου. Μήπως, λέω μήπως ο μέσος Έλληνας δεν αντέχει την αλήθεια και προσπαθεί να κρυφτεί πάντα πίσω από ένα ψέμα; Ως πότε όμως η εκάστοτε κυβερνήσεις θα διαχειρίζονται το ψέμα; Με τα ψέματα μπορείς να καθυσηχάσεις προσωρινά την κοινωνία για να πετύχεις κάποιους στόχους. Αν όμως οι στόχοι δεν αποδίδουν και βραχυπρόθεσμα οδηγούν στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας... Σε τι οφελούν όλα αυτά τα ψέματα; Με τον συγκεκριμένο τρόπο πυροδοτούν περισσότερο την οργή του λαού για το πολιτικό σύστημα και δυναμώνουν την άποψη ότι στην πολιτική "όλοι ίδιοι είμαστε". Το μόνο επιχείρημα για κάποιον που στηρίζει το έργο της συγκεκριμένης κυβέρνησης- που μπορεί πλέον να φαντάζει στο μυάλο ενός φανατικού υποστηρικτή του ΠαΣοΚ- είναι ότι καλύτερα να είσαι "ψεύτης" για το "καλό" της χώρας παρά "κλέφτης". Γιάτι δεν νομίζω ότι κάποιος από τους μη βολεμένους και υγειώς σκεπτόμενους πολίτες να συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Ο φόβος είναι αυτός που κρατάει του πολίτες στα δεσμά του Μνημονίου. Και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι μπροστά στο δίλλημα Μνημόνιο ή χρεοκοπία η κυβέρνηση έχει το πάνω χέρι. Εμείς θα τους παραπέμψουμε όμως στη λαϊκη ρήση "ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται". Και ήδη ο γολγοθάς της κυβέρνησης του "λεφτά υπάρχουν" ήδη έχει ξεκινήσει...Και το τέλος όσο συνεχίζονται τα ψέματα θα είναι και πιο σκληρό.