Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα

Ρεπορτάζ : Λια Λεσφυγε
Από : Τα Νέα

Στο «κόκκινο» έχουν φθάσει οι δείκτες της εγκληµατικότητας, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνοµίας:

Έκρηξη παρατηρείται στα αδικήµατα που αφορούν την καθηµερινότητα του πολίτη, όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες – είναι χαρακτηριστικό ότι έχουµε διπλάσια νούµερα σε σχέση µε το 2004.

Τα περισσότερα εγκληµατικά κρούσµατα παρατηρούνται στην Αττική.

Μικροποσά και κινητά τηλέφωνα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις ο στόχος αγνώστων που επιτέθηκαν ή και τραυµάτισαν περαστικούς για να τους ληστέψουν. Σύµφωνα µε στοιχεία βάσει του απολογισµού της Ελληνικής Αστυνοµίας, το δεύτερο εξάµηνο του 2010 σηµειώθηκαν λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Αντίθετα, σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία, παρουσιάστηκε αύξηση σε κλοπές και διαρρήξεις στην περιφέρεια, γεγονός που φανερώνει ανησυχητική µετατόπιση εκεί της εγκληµατικότητας από τα µεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η µετατόπιση έχει επίσης να κάνει µε τη βαριά εγκληµατικότητα, µε εσωτερική µετανάστευση συµµοριών στην περιφέρεια και κυρίως σε περιοχές κοντά στην Αττική, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε ορµητήρια κακοποιών για επιθέσεις. Η κατάσταση ωστόσο στο ιστορικό κέντρο και στις όµορες περιοχές της πρωτεύσας παραµένει ασφυκτική από πλευράς εγκληµατικότητας.

Πορνεία, οργανωµένη διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες σε µίνι µάρκετ και καταστήµατα ψιλικών,αλλά και επιθέσεις εναντίον περαστικών, συνεχίζουν να αποτελούν καθηµερινότητα.

«Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας όχι µόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά χειροτερεύει µέρα µε τη µέρα. Καταστήµατα κλείνουν και δρόµοι σε ορισµένα σηµεία ερηµώνουν µετά το απόγευµα», επισηµαίνει ο κ. ∆. Νικολακόπουλος από την Κίνηση Πολιτών. Ανάµεσα στα θύµατα των επιθέσεων, τις τελευταίες εβδοµάδες είναι και τουρίστες. Όλο και αυξάνονται σε καθηµερινή βάση οι καταγγελίες για κλοπές πορτοφολιών από οµάδες που δρουν κυρίως κοντά σε σταθµούς του Μετρό. Σε µία περίπτωση συνελήφθησαν οι δράστες που ήταν αλλοδαποί.

«Σε τρία χρόνια έχουν κλείσει 40 ξενοδοχεία στην περιοχή εξαιτίας της εγκληµατικότητας. Αυτό τα λέει όλα», καταγγέλλουν ο κ. Γιάννης Κόλλιας και η σύζυγός του Μαρία, ιδιοκτήτες δύο ξενοδοχείων κοντά στον σταθµό του Μεταξουργείου και στην οδό Μάρνη.

Οι πελάτες ξενοδοχείων θύµατα των... πορτοφολάδων

Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος

ΣΕ ΒΡΟΧΟ για τον τουρισµό της Αθήνας εξελίσσεται η διαρκώς αυξανόµενη εγκληµατικότητα, µε επίκεντρο το «αµαρτωλό» τετράγωνο Οµόνοια - Πλατεία Κάνιγγος - Πλατεία Καραϊσκάκη - Πλατεία Κουµουνδούρου.

Ιστορικά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας οδηγήθηκαν ήδη σε λουκέτο λόγω της έλλειψης πελατών, ενώ άλλες µονάδες βλέπουν τις πληρότητές τους να βαίνουν συνεχώς µειούµενες. Στα θύµατα των διαφόρων «επιτήδειων» (κυρίως πορτοφολάδων και τσαντάκηδων) συγκαταλέγονται το τελευταίο διάστηµα και πελάτες µεγάλων πολυτελών ξενοδοχειακών µονάδων της Πλατείας Συντάγµατος και της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. «Μόλις προχθές ένας αµερικανός πελά της... έχασε το πορτοφόλι του στον πεζόδροµο της Ερµού, δέκαλεπτά αφότου βγήκε από το ξενοδοχείο», λέει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος µεγάλης ξενοδοχειακής µονάδας στο Σύνταγµα. Όπως η ίδια επισηµαίνει, «δεν υπάρχει εβδοµάδα που να µην καταγγελθεί κάποιο κρούσµα στο αρµόδιο τµήµα του ξενοδοχείου µας». Πρόκειται, τονίζει, για µια κατάσταση που πλήττει άµεσα την τουριστική εικόνα της Αθήνας, µόλις εφτά χρόνια µετά τη διοργάνωση των Ολυµπιακών Αγώνων!

«Η αύξηση της εγκληµατικότητας, η οικονοµική κρίση και η καθοδική πορεία του τουρισµού της Αττικής έχουν ήδη οδηγήσει σε κλείσιµο αρκετά µικρά καταλύµατα», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής (ΕΞΑ-Α) Γ. Ρέτσος και συµπληρώνει: «Ωστόσο, η δυσπραγία αγγίζει ακόµα και πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει σε σηµαντικές επενδύσεις για τη φιλοξενία των επισκεπτών των Ολυµπιακών Αγώνων». Τελευταία θύµατα της κατάστασης αυτής ήταν τα ξενοδοχεία της γνωστής αλυσίδας Grecotel, «Fashion House» και «Athens Acropol», τα οποία λειτουργούσαν στην περιοχή της Οµόνοιας και έκλεισαν.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επισηµαίνουν ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο» και προτείνουν τη λήψη σειράς µέτρων για την αναβάθµιση του ιστορικού κέντρου. Μεταξύ των µέτρων που προτείνουν είναι: η συστηµατική και αδιάλειπτη αστυνόµευση, η πάταξη του παρεµπορίου και η ίδρυση κέντρων φιλοξενίας µεταναστών στην Αττική (έξω από τον δήµο της Αθήνας).