Νέο "αντάρτικο" 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του "τσάρου"

Πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξαπολύουν για άλλη μια φορά 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους για το λαθρεμπόριο καυσίμων στη χώρα. Κάνοντας λόγο για "ανικανότητα και ανοχή των ελεγκτικών φορολογικών αρχών" όσον αφορά στην πάταξή του, ρωτούν τον υπουργό αν διαθέτει σχέδιο δράσης για την ανασυγκρότηση των φοροεισπρακτικών και τελωνειακών οργανισμών για την εξάρθρωση του κυκλόματος λαθρεμπορίας καυσίμων και πόσο χρόνο χρειάζεται...

Σημειώνοντας πως το λαθρεμπόριο καυσίμων αγγίζει το ένα δις ευρώ ετησίως και στοιχειοθετώντας ως 'κίνητρο' για τη συνέχισή του τη διαφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, οι βουλευτές μιλούν για τέσσερις τομείς λαθρεμπορίας:

Την παράνομη διάθεση στην εσωτερική αγορά πετρελαίου transit που προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες. Εδώ, κάνουν λόγο για 'κυκλώματα' γνωστά στις τελωνειακές αρχές που πραγματοποιούν εικονικές εξαγωγές καυσίμων με τη συμμετοχή και εταιριών.

Τη διάθεση και παράνομη χρήση στην εσωτερική κατανάλωση 'αφορολόγητου πετρελαίου', μορφή λαθρεμπορίου που 'ακμάζει' στο λεκανοπέδιο Αττικής και το λιμάνι του Πειραιά, όπως λένε, εξαιτίας του εφοδιασμού των ποντοπόρων πλοίων.

Την παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης, ιδιαιτέρως διαδεδομένη στην αγροτική κατανάλωση, όπως λένε.

Την κλοπή με το σύστημα της ηλεκτρονικής ρύθμισης αντλιών.

Κάνοντας λόγο για "παράγοντα οικονομικής ανισότητας και παράνομου πλουτισμού", οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως "μέχρι σήμερα δεν έλειψαν οι προτάσεις, οι μελέτες και η εκπόνηση προγραμμάτων για τη σύλληψη του λαθρεμπορίου καυσίμων", χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα. Υπογραμμίζουν λοιπόν ότι "δεν είναι πλέον ανεκτή από τον ελληνικό λαό η ανικανότητα – ανοχή των ελεγκτικών – φορολογικών αρχών για την πάταξη του λαθρεμπορίου, η οποία καταλήγει να λειτουργεί ως φορέας κοινωνικής αδικίας με εξοντωτικές ποινές σε μικροπαραβάτες και ατιμωρησία για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Σημειώνουν δε την επιβάρυνση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την φοροδιαφυγή που εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης
".

Την ερώτηση υπογράφουν οι κ.κ.Ηλίας Θεοδωρίδης, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Γιάννης Βούρος, Σάββας Εμινίδης, Ηλίας Καρανίκας, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αργύρης Λαφαζάνης, Χρήστος Μαγκούφης, Σπύρος Μαργέλης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Θεόδωρος Παραστρατίδης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Όλγα Ρεντάρη-Τέντε, Παύλος Στασινός, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και Χρήστος Χάιδος.

Πηγή :
iefimerida