Αλλαγή πορείας

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ λειτουργεί πάντα ως ευκαιρία συνάντησης των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις με τον κόσμο της υπαίθρου. Το συμπέρασμα από αυτό το φετινό συναπάντημα ήταν κοινό: η οικονομική κρίση έχει διαπεράσει το σύνολο της οικονομίας. Η ύφεση έχει επικρατήσει ακόμη και στις τουριστικές περιοχές, ενώ η ανεργία είναι μακράν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας. Eνα χρόνο μετά την εφαρμογή του Mνημονίου, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα, όχι μόνο λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αλλά και της εικόνας κατάρρευσης που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας.

Η ΑΝΑΓΚΗ για αλλαγή κατεύθυνσης είναι πλέον επιβεβλημένη. Η συνταγή της υπερφορολόγησης και της άγριας περικοπής εισοδημάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους 12 μήνες απέτυχε γιατί δεν συνδυάσθηκε με πολιτικές μεταρρυθμίσεων, που θα κινητοποιούν επενδύσεις και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις προοπτικές της οικονομίας με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης αποθαρρύνει επενδυτές, απομακρύνει κεφάλαια και επιταχύνει την πορεία προς την «άβυσσο».

ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το κύριο ζήτημα στη διεθνή ατζέντα είναι το πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί για την ελληνική οικονομία. Όμως, ακόμη και τώρα, υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει την τακτική της απόλυτης υποταγής στην Tρόικα και θα προχωρήσει σε ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Mνημονίου. Η επιλογή αυτή δεν είναι θέμα εντυπώσεων, αλλά ζωτικής σημασίας για την οικονομία πριν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω.