"Ανδρών επιφανών, πάσα γην τάφος"

Η επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Πολωνία ήταν αρκετά αποκαλυπτική για το γενεαλογικό δέντρο του Πρωθυπουργού.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός έκανε μια ιστορική αναφορά στη διαδρομή του προπάππου του από μια πόλη της Πολωνίας απ' όπου καταγόταν ως την εγκατάστασή του στην Ελλάδα...

Όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου ο προπάππος του καταγόταν από την περιοχή του Μπιάουιστοκ. Υπήρξε μάλιστα επαναστάτης και αναγκάστηκε να φύγει από την Πολωνία. Αναζήτησε καταφύγιο στην περιοχή της Ηπείρου.

Στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο συνέχισε την επαναστατική του δράση. Πήρε μέρος στις προσπάθειες απελευθέρωσης της περιοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αργότερα όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου ο προπάππος του συνέβαλε και στην ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης "κι έτσι έγινε και πολύ ένθερμος πατριώτης Έλληνας, κάνοντας την Ελλάδα δεύτερή του πατρίδα".

Μετά την επίσκεψη στην πρωθυπουργική καγκελαρία της Πολωνίας , ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, με τον οποίο, όπως προέκυψε κατά τη συζήτησή τους, τους συνδέουν κοινές ρίζες από την οικογένεια Μινέικο.

Μιλάμε για οικογένεια επαναστατών όχι αστεία! Είναι αυτό που λέμε όπου γη και πατρίς. Πολίτης του κόσμου ο πρωθυπουργός μας… Έτσι εξηγείται η έντονη αυτή τάση του στα ταξίδια και στις έντονες δραστηριότητες! Απλά, μια απορία έχω… Καμιά ελληνική ρίζα ρε παιδί μου υπάρχει σ’ αυτή την οικογένεια; Τι αχταρμάς πολιτισμών είναι αυτός; Είναι αυτό που λέμε… όλοι οι λαοί σμίγουν κάτω από τον Παρθενώνα!!!

Απορώ η έρμη η Πυθία, το δικό μου μαντείο, μήπως το έχτισε κανένας μπάρμπας προπάππος του Γιώργου ν’ αρχίσω να ανησυχώ η δόλια…