Χρονοβόρες αλλά και «τσουχτερές» οι εξαγωγικές δραστηριότητες στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
Από : Καθημερινή

Πολύ χρόνο και χρήμα είναι αναγκασμένες να ξοδεύουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να καταφέρουν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στις ξένες αγορές, την ώρα που χώρες πολύ πιο απομακρυσμένες γεωγραφικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Κύπρος, εφαρμόζουν πολύ πιο σύντομες και λιγότερο δαπανηρές διαδικασίες. Εξάλλου, ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, όπως η γειτονική Τουρκία, αλλά και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν δημιουργήσει πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2011», η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον δείκτη του διασυνοριακού εμπορίου κατατάσσεται στην 84η θέση μεταξύ 183 χωρών, από 81η που ήταν πέρυσι. Βάσει της έρευνας για την εξαγωγή ενός φορτίου από την Ελλάδα απαιτούνται 20 ημέρες (οι διπλάσιες από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ), 5 έγγραφα και 1.153 δολάρια. Από τις 20 ημέρες οι 14 χρειάζονται μόνο για την προετοιμασία των απαιτούμενων συνοδευτικών εγγράφων, δύο ημέρες για τον τελωνειακό και τεχνικό έλεγχο, άλλες δύο ημέρες για την επίγεια εξυπηρέτηση στα λιμάνια και τους τερματικούς σταθμούς και δύο ημέρες για τη μεταφορά εντός της χώρας. Το κόστος ανά φορτίο επιμερίζεται ως εξής: 235 δολάρια για την προετοιμασία των συνοδευτικών εγγράφων, 230 δολάρια για τον τελωνειακό και τεχνικό έλεγχο, 228 δολάρια για την επίγεια εξυπηρέτηση στα λιμάνια και στους τερματικούς σταθμούς και 460 δολάρια για μεταφορικά εντός της χώρας, πριν δηλαδή το φορτίο εξαχθεί.

Οπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), οι εξαγωγικές επιχειρήσεις καταβάλλουν 60 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος ως Διασάφηση Τελωνείου (έγγραφο για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων) ενώ 1.000 ευρώ ανά κωδικό κοστίζουν οι εξετάσεις ραδιενέργειας που διενεργεί ο «Δημόκριτος». Μόνο για τους ελέγχους καταλληλότητας αγροτικών προϊόντων προκύπτει πρόσθετο κόστος 1 ευρώ/τόνο υπέρ των ελεγκτών γεωπόνων.

Στη γειτονική Τουρκία απαιτούνται για την εξαγωγή ενός φορτίου 14 ημέρες και 990 δολάρια, στην Κύπρο 7 ημέρες και 820 δολάρια, στην Πορτογαλία 16 ημέρες και 685 δολάρια, στην Ιρλανδία 7 ημέρες και 1.109 δολάρια, στο Ισραήλ 11 ημέρες και 670 δολάρια. Από την άλλη, ακριβές αποδεικνύονται και οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις τελικές τιμές καταναλωτή μιας και η εγχώρια αγορά είναι σε λίγα προϊόντα αυτάρκης. Το κόστος εισαγωγής προϊόντων επικαλούνται άλλωστε συχνά και πολυεθνικές εταιρείες που έχουν εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα ως επιχείρημα για τις υψηλές τιμές που τιμολογούν τα είδη τους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2011» απαιτούνται 25 ημέρες, 6 έγγραφα και 1.265 δολάρια για να εισαχθεί ένα φορτίο στην Ελλάδα.

Χθες, πάντως, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Κ» ότι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2011, υποστηρίζοντας ότι στην επόμενη έκθεση Doing Business η θέση της χώρας θα βελτιωθεί αισθητά.

«Χωρίς φυσικά να ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, είναι βέβαιο ότι τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση επιδεινώθηκε», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κ. Χατζηδάκης.