Η ανεργία προτιμά τους πτυχιούχους


Ρεπορταζ : ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
...από ΒΗΜΑ

Το πανεπιστημιακό πτυχίο δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας. Αυτό αναφέρεται για μία ακόμη χρονιά στην ετήσια έκθεση «Εducation at a Glance» του ΟΟΣΑ. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η τεράστια επένδυση που κάνει ο ελληνικός λαός κάθε χρόνο στην Παιδεία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς είτε είναι κανείς πτυχιούχος είτε όχι έχει περίπου τις ίδιες πιθανότητες να είναι άνεργος, ενώ ακόμη και αν βρει δουλειά δεν θα δει διαφορά στον μισθό του.

Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι συχνά οι μη πτυχιούχοι εξασφαλίζουν ευκολότερα μια μόνιμη θέση απασχόλησης, τάση η οποία ωστόσο δεν περιορίζεται αυστηρά και μόνο στη χώρα μας, αλλά αποτελεί μάλλον γενικότερο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι Ελληνες βρίσκονται στην προτελευταία θέση στη διά βίου μάθηση, καθώς μόλις ένας στους έξι ενδιαφέρεται για περαιτέρω κατάρτιση.

Η χώρα μας κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στο μισθολογικό κόστος ανά μαθητή στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο κυμαίνεται στα 2.505 ευρώ για το Δημοτικό, στα 3.293 ευρώ για το Γυμνάσιο και στα 3.435 ευρώ για το Λύκειο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ακόμη, η Ελλάδα παρουσιάζεται να έχει περίπου 25 μαθητές ανά σχολική αίθουσα, όταν σε άλλες χώρες φθάνουν στους 30. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι έλληνες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκουν λιγότερο από όλους τους συναδέλφους τους στον ΟΟΣΑ, με μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο του Οργανισμού. Επίσης, η έκθεση επισημαίνει ότι τα ελληνόπουλα περνούν περισσότερες από 6.000 ώρες στην τάξη κατ΄ έτος και βρίσκονται στη μέση της σχετικής κατάταξης, αλλά και ότι οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας δεν παύουν να συγκαταλέγονται στους κακοπληρωμένους των δυτικών κρατών.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η συμμετοχή των νέων στις εκπαιδευτικές δομές της χώρας μας υπήρξε ραγδαία από το 1995 ως το 2008, ενώ σε βάθος γενιάς έχει διπλασιαστεί. Ακόμη, πιστοποιείται και διαχρονικός ζήλος των Ελλήνων για μάθηση, καθώς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από αυτές των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών.