Νέος Τσάκας ή επενδυτής-σωτήρας για την ΑΕΚ;

Σύντομη ήταν η κράτηση του Βασίλη Ξενιάδη, του υποψηφίου αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο οποίος συνελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Άντρες του τμήματος Ασφαλείας Πειραιά συνέλαβαν τον κ. Ξενιάδη στο σπίτι του περίπου στις 5.30 το πρωί της Τρίτης.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, για χρέη 1600 και 1800 ευρώ.

Ο 46χρονος επιχειρηματίας νωρίς το πρωί της Τρίτης τακτοποίησε τις οφειλές του και αφέθηκε ελεύθερος.
Το βράδυ της Δευτέρας, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ο κ. Ξενιάδης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή "Δίκη" στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Φαινόμενο Τσάκα ή πραγματικός μεγιστάνας που θα σώσει την ΑΕΚ, αλλά και την Ελλάδα; Η απάντηση για το οικονομικό υπόβαθρο του κ. Βασίλη Ξενιάδη θα δοθεί σύντομα - εφόσον έχει κλείσει ή όχι το deal με την ομάδα του Δικεφάλου. Οι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις του, πάντως, η αποστροφή ξένων δήθεν συνεργατών του οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν έχουν κάνει ποτέ δουλειές μαζί του, οι αμφιλεγόμενες σπουδές του και η μήνυση κορυφαίου Ελληνα εφοπλιστή δεν συνθέτουν το ιδανικό επιχειρηματικό προφίλ που θα επιθυμούσε ο ίδιος για τον εαυτό του.

Παρότι δηλώνει επιχειρηματίας που ασχολείται με αγοραπωλησίες πετρελαίου, ορυχεία στην Αμερική, αλλά και τραπεζικά συστήματα, δεν πείθει και πολύ, λένε αυτοί που τον έχουν γνωρίσει. Μπορεί ο κ. Ξενιάδης να διατείνεται ότι έχει όμιλο με γραφεία σε Αθήνα, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Τουρκία, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ζυρίχη και συμμετοχή σε πάνω από 50 επιχειρήσεις παγκοσμίως, ωστόσο τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η δημοσιογραφική έρευνα κάθε άλλο παρά υπέρ του νέου σωτήρα της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ είναι.

Γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, είναι παντρεμένος, έχει τρία παιδιά που σπουδάζουν και λάτρευε το ποδόσφαιρο από μικρό παιδί.

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό τη δεκαετία του 1980. Στον Ολυμπιακό δεν προχώρησα όμως. Με την ΑΕΚ συνδέομαι συναισθηματικά». Ο ίδιος ο κ. Ξενιάδης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» θέλησε να κερδίσει τις όποιες εντυπώσεις, απαντώντας στις αποκαλύψεις που αφορούν τη μηδενική φορολογική του δήλωση, τους ξένους συνεργάτες του από τους οποίους αμφισβητείται, αλλά και τις σπουδές του. Η δυσπιστία γύρω από το πρόσωπο του κ. Ξενιάδη μεγάλωσε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούσαν στα μηδενικά του έσοδα από το 2005. «Με έλεγξαν για να δουν τι δηλώσεις έχω κάνει πριν από το 2005; Πριν, λοιπόν, έκανα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο έτος όμως που δεν είχα καμία ενασχόληση στην Ελλάδα έκανα μηδενική δήλωση. Δήλωσα άνεργος, ανεπάγγελτος. Τι να κάνω τώρα;», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ».

«Να “σπρώξουμε” πετρέλαιο»

Οι πληροφορίες θέλουν άνθρωπο με τον οποίο δήθεν συνεργάζεται στο Μιλάνο, το όνομα του οποίου φιγουράρει στην ιστοσελίδα του ομίλου Xeniadis Group, να μη γνωρίζει καν τον κ. Ξενιάδη. «Δεν είναι συνεργάτης», απαντά στο «ΘΕΜΑ» ο νέος σωτήρας της ΑΕΚ, και διευκρινίζει: «Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο πριν από πέντε χρόνια πήγαμε να “σπρώξουμε” πετρέλαιο. Οπως σε όλες τις δουλειές, γίνεται ή δεν γίνεται το deal. Στην περίπτωση αυτή δεν έγινε, έχουμε μείνει φίλοι και τίποτε περισσότερο». Οσον αφορά στις σπουδές και το βιογραφικό του δήλωσε: «Εκαναν λάθος και για το πανεπιστήμιο που πήγα. Πήγα στο Πανεπιστήμιο Suny της Νέας Υόρκης. Εκεί πας από κολέγιο και ύστερα σε διοχετεύουν σε πανεπιστήμια με τα γνωστά campus που κάνουν».

Στο παρελθόν ο κ. Ξενιάδης είχε προσπαθήσει να εμπλακεί ως παράγοντας ποδοσφαίρου με τις ομάδες του Αίαντα Σαλαμίνος και της Ελευσίνας αλλά οι συμφωνίες δεν προχώρησαν. Ο ίδιος έδωσε τη δική του εκδοχή για τις αποτυχημένες προσπάθειες. «Προσπάθησα να αγοράσω την Ελευσίνα αλλά δεν έκατσε το deal, όπως και με τον Αίαντα στη Σαλαμίνα, όπου πήγαμε να πάρουμε την ομάδα, αλλά να κάνουμε και μια επένδυση με τη μαρίνα, αλλά ο δήμαρχος δεν μας έδινε το γήπεδο γιατί ήταν αυθαίρετο και το deal δεν έκατσε. Ωστόσο με τα παιδιά από τη Σαλαμίνα έχουμε μείνει φίλοι».

«Εχω όνομα και επώνυμο»

Αν και έχει χαρακτηριστεί «Ο Βλάσης Τσάκας της ΑΕΚ», εκείνος δηλώνει ότι όχι μόνο δεν γνωρίζει τον Τσάκα, αλλά δεν πρόκειται καν να του μοιάσει. «Τον κ. Τσάκα δεν τον γνωρίζω, ούτε διαβάζω τι έχει κάνει, και δεν με ενδιαφέρει. Εμείς και όνομα έχουμε και επώνυμο. Ούτε πρόκειται να κρατήσουμε τη συμφωνία για κανένα μήνα ή 45 ημέρες, αυτά είναι κοροϊδίες. Θέλω μάλιστα να δηλώσω ότι εγώ δεν ζήτησα δημοσιότητα. Ηθελα να κλείσω το deal και μετά να εμφανιζόμουν. Δεν θέλω τα media. Δεν θέλω να βγαίνω, γιατί αν βγω στα ραδιόφωνα θα γίνω Τσάκας, αν δε βγω θα είμαι ο αόρατος επενδυτής».

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο Βλάσης Τσάκας έχουν δηλώσει ότι, εφόσον οι ομάδες για τις οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον περάσουν στα χέρια τους, θα υπάρξουν επενδύσεις και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. «Ο όμιλός μας τρέχει ήδη εδώ και έναν χρόνο ένα μεγάλο project στο real estate. Ηδη έχει υπογράψει συμβόλαια και έχουμε αγοράσει ακίνητα για να προωθήσουμε ένα project στα νότια προάστια με ξενοδοχείο και μαρίνα. Σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί και επισήμως».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα πήγε σε ιδιοκτήτη εταιρείας με θαλαμηγούς και σκάφη αναψυχής και με αποκόμματα εφημερίδων στο χέρι τού ζήτησε να αγοράσει σκάφος καθώς θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΑΕΚ. Μάλιστα είπε στον ιδιοκτήτη ότι θα τον πληρώσει cash γιατί είναι large! Στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Ξενιάδη είναι ο κ. Αργύρης Σαλιαρέλης, με τον οποίο πολλές φορές συναντώνται στο «Hilton» όπου απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους. Μάλιστα οι δυο τους έχουν προχωρήσει σε αρκετές business κατά το παρελθόν, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ σε μια περίπτωση που προσέγγισαν κορυφαίο Ελληνα εφοπλιστή για business εισέπραξαν μια μήνυση για απάτη και πλαστογραφία.

Οι εγγυητικές και η μήνυση

Σύμφωνα με τη μήνυση της εταιρείας εφοπλιστή, η οποία κατατέθηκε το Μάρτιο του 2009 κατά του κ. Ξενιάδη, ο εν λόγω επιχειρηματίας εμφανίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2009 μαζί με τον κ. Σαλιαρέλη στα γραφεία της θυγατρικής εταιρείας. Πρότεινε να αγοράσει μέσω της Xeniadis Group of Companies τις μετοχές εταιρειών του ναυτιλιακού ομίλου ο οποίος ήταν αγοραστής 22 υπό ναυπήγηση πλοίων. Οπως αναφέρεται στη μήνυση: «...Επειδή δε γνωρίζαμε και δεν είχαμε προηγούμενες συστάσεις για τον μηνυόμενο, ζητήσαμε από αυτόν κάποιες εγγυήσεις ότι διαθέτει όντως την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας σημαντικής συμφωνίας. Εκείνος προκειμένου να μας πείσει για την οικονομική επιφάνεια του ομίλου του, μας παρέδωσε ένα αντίγραφο μιας φερόμενης βεβαίωσης από τράπεζα της Ινδίας με την επωνυμία Icici Bank Ltd από τη Βομβάη, από την οποία προέκυπτε ότι η εταιρεία Cairnhill International Traders (PTY) LTD είχε στις 10 Φεβρουαρίου 2009 τρία δισεκατομμύρια στερλίνες Αγγλίας σε λογαριασμό της στην ανωτέρω τράπεζα. Περαιτέρω ο μηνυόμενος, για να ενισχύσει την εικόνα του προς εμάς, μας δήλωσε ότι μπορεί μέσω της Cairnhill International Traders να αποστείλει επιστολή ενέγγυου πίστωσης υπό αίρεση σε τράπεζα που θα του υποδείξουμε αρκετά μεγάλου ποσού προκειμένου να εισπράξουμε το τίμημα πώλησης από εκεί. Εμείς, παρασυρόμενοι από τις διαβεβαιώσεις του και τελικώς πειθόμενοι από τους ισχυρισμούς του μηνυόμενου αλλά και την ανωτέρω “βεβαίωση”, αποστείλαμε τη 15η Φεβρουαρίου 2009 επιστολή με χρονολογία 14/2/2009 προς τον όμιλο του μηνυόμενου, διά της οποίας τον διαβεβαιώναμε ότι με την παραλαβή μιας εγγυητικής επιστολής και την πληρωμή ενός σεβαστού ποσού στους μετόχους της θυγατρικής εταιρείας ο όμιλος Ξενιάδη θα αποκτούσε την εταιρεία που ήθελε».

Στη συνέχεια η εταιρεία του γνωστού εφοπλιστή στις 16 Φεβρουαρίου 2009 έστειλε μια ανακεφαλαίωση των όρων, ενώ σε κατόπιν προφορικές διαπραγματεύσεις και εν αναμονή της επιστολής ενέγγυου πίστωσης υπό αίρεση συμφωνήθηκε ότι ο κ. Ξενιάδης θα αγόραζε τη ναυτιλιακή εταιρεία έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη μήνυση, ο εφοπλιστής μέχρι να ολοκληρωθεί το deal ερεύνησε όσα κατά καιρούς του παρουσίαζε ο κ. Ξενιάδης. Ετσι ζητήθηκε από τράπεζα της Γερμανίας να εξακριβωθεί εάν όλα όσα ανέφερε ο κ. Ξενιάδης σχετικά με τις εταιρείες του ήταν αληθή.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε εάν η από 10 Φεβρουαρίου 2009 βεβαίωση της Icici Bank Ltd ήταν πραγματική. Υστερα από έρευνα της γερμανικής τράπεζας μέσω του υποκαταστήματός της στη Βομβάη, αλλά και έπειτα από επικοινωνία των υπαλλήλων της γερμανικής τράπεζας με τη διευθύντρια που φερόταν ότι είχε υπογράψει τη βεβαίωση, διαπιστώθηκε ότι η βεβαίωση που είχε δώσει ο κ. Ξενιάδης στον εφοπλιστή ήταν, όπως αναφέρεται στη μήνυση, «κατά πάσα πιθανότητα πλαστή», ενώ προέτρεπαν τον εφοπλιστή να διακόψει κάθε επαφή με τον κ. Ξενιάδη.

Και ο γνωστός εφοπλιστής συνεχίζει στη μήνυσή του: «Στις 15/3/2009 ο μηνυόμενος μας απέστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο είχε επισυνάψει αντίγραφο του swift MT799, το οποίο φέρεται να απέστειλε στις 13/3/2009 η Icici Bank Ltd προς την τράπεζά μας Bank of Scotland και το οποίο αφορούσε μια εγγυητική 1.500.000.000 στερλινών. Από τις 16.3.2009 ζητούσαμε καθημερινά από την τράπεζά μας σχετική ενημέρωση χωρίς όμως αποτέλεσμα, γεγονός ασυνήθιστο διότι συνήθως τα swift σαν αυθεντικά μηνύματα από τράπεζα προς τράπεζα καθυστερούν το πολύ μία ημέρα για να φτάσουν». Η εταιρεία του εφοπλιστή ύστερα από έρευνα διαπίστωσε ότι στις 24 Μαρτίου 2009 το swift MT799 ήταν πλαστογραφημένο, σύμφωνα με τη μήνυση.

«Μετά ταύτα και ενώ είμεθα πλέον πεπεισμένοι ότι ο μηνυόμενος μετά του εμφανιζομένου ως συνεργάτη του Αργύρη Σαλιαρέλη προσπαθούσαν με δόλια και απατηλά μέσα να μας πείσουν για την οικονομική τους δυνατότητα, με σκοπό να μεταβιβάσουμε στον όμιλο των εταιρειών του την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα 22 φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου, ο μηνυόμενος φανερά αποθρασυνθείς και μη αρκούμενος στις μέχρι εκείνη τη στιγμή δόλιες και παράνομες μεθοδεύσεις του μας κοινοποίησε στις 24/3/2009 εξώδικο δήλωση διά της οποίας -υπό την απειλή μάλιστα προσφυγής του στη Δικαιοσύνη- μας καλούσε να προβούμε στη σύναψη και υπογραφή των εγγράφων για τη συντέλεση της μεταβίβασης των εταιρειών». Η απόφαση για τη μήνυση του εφοπλιστή κατά του κ. Ξενιάδη εκκρεμεί.

Πηγή : protothema.gr