Ποιος επιμένει για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα;

Της Ρούλας Σαλούρου
Από : capital.gr

Το... μυστήριο με τις απαιτήσεις τις Τρόικας όσον αφορά στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να λυθεί εντός τις εβδομάδας, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιες από τις προτάσεις που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας συμπεριλαμβάνονται στις απαιτήσεις των δανειστών, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση, και ποιες είναι θέσεις-προτάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της Τρόικας για άλλα ζητήματα.

Από τις συναντήσεις των κλιμακίων της Τρόικας με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το εάν υπάρχει ουσιαστική θέση υπέρ της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με αιχμή τους κατώτατους μισθούς και τα δώρα-επιδόματα (13ος και 14ος μισθός) ή όλη αυτή η κουβέντα έγινε προκειμένου επικοινωνιακά να περάσουν σημαντικές μειώσεις σε μισθούς «ειδικών» μισθολογίων, όπως είναι αυτά που εφαρμόζονται σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

Χθες, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα κ. Καρβούνης, υποστήριξε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι η τρόικα δεν έχει θέσει αίτημα για μείωση των κατώτατων μισθών και των δώρων. Βέβαια, σε διάφορα email και επιστολές των τεχνικών κλιμακίων προς τα αρμόδια υπουργεία, η μείωση του μισθολογικού κόστους και η περικοπή των δώρων – επιδομάτων περιγράφονται ανάγλυφα.

Παράλληλα με τις επαφές της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, την Τετάρτη ξεκινά και ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τον οποίο έχει ζητήσει η Τρόικα, ώστε να εξευρεθούν τρόποι αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στον διάλογο αυτό, η ΓΣΕΕ θα προσέλθει αρνούμενη κάθε συζήτηση για μείωση των κατώτατων μισθών, των δώρων ή των ωριμάνσεων.

Στον αντίποδα, οι εργοδότες, δημόσια, έχουν συμφωνήσει πως δεν πρέπει να θιγεί ο κατώτατος μισθός, συζητούν όμως θέματα όπως:

τριετές ή διετές πάγωμα μισθών. Αδιευκρίνιστο είναι εάν θα επιμείνουν στη μη εφαρμογή της τελευταίας δόσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 2,5% από την 1η Ιουλίου.

Επιβολή πλαφόν, ίσως τα 1.500 ευρώ, πάνω από το οποίο δεν θα δίνεται ή θα μειώνεται ο 13ο και 14ος μισθός.

Αναστολή των ωριμάνσεων, ώστε για κάποια χρόνια, τουλάχιστον τα επόμενα 2-3, οι μισθοί των εργαζόμενων να μην αυξάνονται επιπλέον, ανά 3ετία.

Καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού από το οποίο οι κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και αυτό, γιατί σε πολλούς κλάδους, οι συμβάσεις προβλέπουν μισθούς αυξημένους κατά 30% ή και 40% από αυτούς των ανειδίκευτων.

Στο στόχαστρο κυβέρνησης και Τρόικας αναμένεται να τεθούν και τα ειδικά μισθολόγια που εφαρμόζονται σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις από τις παραπάνω προτάσεις αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το δημόσιο κατέχει ή κατείχε πλειοψηφικό πακέτο. Σε αυτές, εφαρμόζονται κανονισμοί εργασίας, μέσω των οποίων διαφυλάσσονται προνόμια που αυξάνουν σημαντικά τους μισθούς των εργαζόμενων. Για αυτά τα ειδικά προνόμια, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αντιδράσεις, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ήδη τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό έχουν εκφράσει απόψεις που συνηγορούν στη μείωση των μισθών.

Όσο για τους κατώτατους μισθούς και τα δώρα-επιδόματα, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν την ανησυχία τους και την αντίδρασή τους. Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, κάτι όμως που δεν θεωρείται και το πλέον πιθανό σενάριο. Έτσι, παραμένει ανοικτό και το θέμα του τρόπου -νομοσχέδιο στη Βουλή ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου- με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν τελικά, μετά και από τις συναντήσεις με την Τρόικα.