Το πολυνομοσχέδιο πέρασε με πολλά "όχι" και "παρών", από βουλευτές του ΠαΣοΚ

Η διαφοροποίηση πολλών βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ που είτε καταψήφισαν είτε δήλωσαν «παρών», χαρακτήρισε την χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία επί των 11 επίμαχων άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Τις αντιρρήσεις πάντως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε κυρίως το άρθρο που αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, ενώ πολλές διαφωνίες εκφράστηκαν και για τις δύο διατάξεις που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών και κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ.

Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29 για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν παρών ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της.

Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.

Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.

Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης ενώ ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:

Άρθρο 4: Παρών 5 όχι δύο.

Άρθρο 6: Παρών 9 όχι 33.

Άρθρο 7: Παρών ένας όχι 13.

Άρθρο 16: Παρών 4 όχι 5.

Άρθρο 17: Παρών 6 όχι 5.

Άρθρο 19: Παρών 6 όχι 10.

Άρθρο 24: Παρών 6 όχι 34.

Άρθρο 29: Παρών 30 όχι 9.

Συγκεκριμένα τα 11 επίμαχα άρθρα για τα οποία έγινε η ονομαστική φανερή ψηφοφορία είναι:

Άρθρο 4: Επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων.

Άρθρο 5: Καταργείται στις 29 Φεβρουαρίου 2012 η παράταση που είχε δοθεί για την απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Άρθρο 6: Παρέχεται η δυνατότητα για την δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια.

Άρθρο 7: Προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας

Άρθρα 16- 19: Προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.

Άρθρο 24: Προβλέπει περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.

Άρθρο 28: Εμπορικά ακίνητα που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να παρατείνουν την μίσθωση για ένα χρόνο με μηδενικό μίσθωμα.

Άρθρο 29: Προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.