16 χρόνια μετά τα Ίμια, οι Τούρκοι προκαλούν...

Την ώρα που η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την νέα δανειακή σύμβαση και την πορεία ανταλλαγής των ομολόγων και τα βλέμματα όλων είναι εστιασμένα στην Αθήνα, η «άλλη Ελλάδα», οι ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, γονατίζουν από την εγκατάλειψη, την αδιαφορία και την προκλητική, επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το protothema.gr παρουσιάζει σήμερα φωτογραφικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι 16 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, στην περιοχή εξακολουθούν να αλωνίζουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι παραβιάζοντας καθημερινά τα χωρικά ύδατα. Επωφελούμενοι την δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και το ξεχαρβαλωμένο κρατικό μηχανισμό επιδεικνύουν απροκάλυπτα τον επεκτατισμό τους. Επιχειρούν να «γκριζάρουν» την περιοχή γνωρίζοντας ότι «η Αθήνα ασχολείται με την οικονομική επιβίωση». Καθημερινά εξελίσσεται μια οργανωμένη εκστρατεία από τη γείτονα με συνεχείς προκλήσεις, που -ως φαίνεται- στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Το μέγεθος της αποθράσυνσης αποτυπώνεται σε δήθεν «αποκαλυπτικό» δημοσίευμα της γνωστής τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» της περασμένης εβδομάδας σύμφωνα με το οποίο «έλληνες ψαράδες μπήκαν στα Τουρκικά χωρικά ύδατα, κατευθύνθηκαν στα Ιμια και από εκεί στο νησί Τσαβούς»! Το γεγονός άλλωστε ότι οι Τούρκοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι η περιοχή των Ιμίων τους ανήκει αποδεικνύεται και από το ότι αρκετά συχνά, οι ακταιωροί του τουρκικού λιμενικού προσεγγίζουν τα καϊκια των Ελλήνων αλιέων και από τους ασυρμάτους τους φωνάζουν «Φύγετε αμέσως! Είστε σε τουρκικά χωρικά ύδατα». Τα καΐκια που δεν υπακούουν δέχονται «βομβαρδισμό» με τόνους νερού από μάνικες τις οποίες έχουν τοποθετήσει στις ακταιωρούς. Σαν να μην έφτανε αυτό, Τούρκοι λιμενικοί καταστρέφουν τα δίχτυα των αλιέων, ενώ αρκετές φορές προχωρούν σε εμβολισμούς των καϊκιών τους. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται ότι η στυγνή πραγματικότητα για την Ελλάδα της κρίσης, όπως την ζουν καθημερινά οι κάτοικοι των ευαίσθητων παραμεθόριων περιοχών δεν είναι μόνο ότι περικόπτονται μισθοί και συντάξεις και πως τα περισσότερα νοικοκυριά ασφυκτιούν από τον περιορισμό των εισοδημάτων αλλά ότι «έχουν καταρρεύσει οι κόκκινες γραμμές. Εχουν μείνει απροστάτευτα τα ελληνικά σύνορα». Είναι ενδεικτική η ωμή παραδοχή του προέδρου των της ομοσπονδίας αλιευτικών συλλόγων των παραμεθόριων νήσων του νοτίου Αιγαίου Γιώργου Κατσοτούρχη ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει ότι «τα Ιμια πλέον είναι παρελθόν. Πλέον οι Τούρκοι έχουν φτάσει στην Καλόλυμνο. Ερχονται με την συνοδεία των τούρκων λιμενικών. Εμείς είμαστε μόνοι μας. Δεν αντέχουμε άλλο».

Ο ίδιος, εκφράζοντας όλους τους κατοίκους της Καλύμνου και των υπόλοιπων νησιών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα γειτονικά παράλια αναφέρει ότι «σε μια χώρα που δεν ξέρει που πάει, εμείς, οι ψαράδες των απόκεντρων ελληνικών νησιών, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων ετών. Είμαστε εγκαταλελειμμένοι από όλους. Αισθάνονται άραγε ωραία οι διοικούντες στην Αθήνα; Εμείς δεν εγκαταλείπουμε όμως την πατρίδα μας. Θα το παλέψουμε έστω και μόνοι μας».

Από την άλλη οι δυσκολίες του Λιμενικού Σώματος ξεπερνούν την θέληση των λιγοστών ανδρών που υπηρετούν στην Κάλυμνο και την Λέρο με αποτέλεσμα οι περιπολίες των ακταιωρών να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πλέον, οι επίσημοι φύλακες των θαλάσσιων συνόρων δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις ελλείψεις σε υλικά και στολές αλλά ακόμα και σε πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα που δείχνει τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ότι στα Ιμια και την Καλόλυμνο, έχουν μείνει μόνο οι ψαράδες για να υψώνουν την Ελληνική σημαία. Από την άλλη, οι θηριώδεις τουρκικοί ακταιωροί επιδεικνύουν ανενόχλητοι την ημισέληνο εντός των ελληνικών συνόρων.

Ο διαρκής «πόλεμος της τσιπούρας»

Για τους ψαράδες, η περιοχή των Ιμίων είναι γνωστή για το «πέρασμα» κοπαδιών τσιπούρας κατά τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο κάθε χρόνου. Όπως εξηγούν οι ψαράδες της Καλύμνου «η συγκεκριμένη περιοχή θρέφει περι τις 120 οικογένειες» ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταφθάνουν και τουρκικά καϊκια χωρίς όμως να δημιουργούνται μεταξύ τους εντάσσεις. Όμως, το «κυνήγι» της τσιπούρας έχει μετατραπεί σε «πόλεμο» τα τελευταία χρόνια λόγω της προκλητικής παρουσίας του τουρκικού λιμενικού.

Καθημερινά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τριγυρνούν στα Ιμια και καταστρέφουν τα παραγάδια. Απειλούν, τρομοκρατούν και ορισμένες φορές εμβολίζουν τα καΐκια, προσπαθώντας να εμφανιστούν σαν το μεγάλο αφεντικό του Αιγαίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια, παρέχουν προστασία σε μεγάλα αλιευτικά της γείτονας (γρι – γρι) τα οποία ακολουθούν και «θερίζουν» την περιοχή από ψάρια. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν ήταν πάντα, μόνο οι Τούρκοι που επιχειρούν να «γκριζάρουν» τα Ιμια αλλά και οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ψαράδες της Καλύμνου και της Λέρου θυμούνται ακόμα και σήμερα τους χάρτες που τους μοίρασαν και οι οποίοι εμφάνιζαν ως απαγορευμένη ζώνη την περιοχή των Ιμίων. Δηλαδή τους χάρτες που απαγόρευαν στους ψαράδες να βγουν στα Ιμια για την αποφυγή θερμού επεισοδίου. Σήμερα, προσθέτουν ότι χάρτες δεν τους μοιράζουν, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που δέχονται συστάσεις για να αποφεύγουν την συγκεκριμένη περιοχή.

Αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ του protothema.gr