Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η πρώτη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την υπερψήφιση από τη γαλλική Γερουσία του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Καταδικάζουμε έντονα την προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα».

Η Αγκυρα προειδοποιεί μάλιστα με αντίποινα: «Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα, τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος στην Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου είχε πει ότι στην περίπτωση αυτή «οι κυρώσεις προς τη Γαλλία θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές».

Η γαλλική Γερουσία προχώρησε στην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας που απειλεί με διπλωματικά και άλλα αντίμετρα.

Από τους γερουσιαστές υπέρ του νόμου ψήφισαν 127 και κατά 86, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι υπήρχε ισχυρό ρεύμα κατά του νόμου όχι όμως αρκετό για να ακυρώσει την έγκριση του.

Υπέρ του νόμου έχουν ψηφίσει πριν τα Χριστούγεννα -και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία- τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Η γενοκτονία είναι αναγνωρισμένη από το γαλλικό δίκαιο ήδη από το 2001.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος για τους παραβάτες.

Πηγή : Ημερησία