Από το μνημόνιο στο «μακελειό»

«Οποιος επιχειρήσει πολιτικά να τον προσβάλει (τον Γιώργο Παπανδρέου) με διάφορα θέματα που αφορούν την πολιτική του, τις επιλογές του, τα ποινικά, η χώρα θα αλλάξει πορεία: από εκεί που πηγαίνει προς το να μην γονατίσει, θα φέρει μακελειό», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφέρεται στην υπόθεση του ελλείμματος του 2009, το οποίο, όπως προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις, που έχουν λάβει οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να δικαιολογηθεί η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, η εφαρμογή του οποίου προκάλεσε τον όλεθρο που βιώνουμε.

Δεν μας εξήγησε ο κ. Λοβέρδος γιατί θα γίνει το «μακελειό». Βλέπει πως θα υπάρξουν διαμάχες μεταξύ... υποστηρικτών της πολιτικής των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου και των επικριτών της; Προφανώς όχι. Δεν φοβάται μια τέτοια εξέλιξη. Απλά φοβάται, ο ίδιος και οι υπόλοιποι συνδιεκδικητές της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ ότι ενδεχόμενη δίωξη κατά των υπευθύνων της οικονομικής πολιτικής του «μνημονίου» και της «σωτηρίας» της χώρας, θα διατηρήσει στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ τον Γ. Παπανδρέου, για να υπερασπιστεί το «έργο» του. Και επισείει την απειλή του «μακελειού».

Αλλά, το «μακελειό» έχει ήδη συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης πολιτικής. Χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο λουκέτο ή στη συρρίκνωσή τους, αύξησε τους ανέργους από 450.000 σε 950.000 άτομα, πολλαπλασίασε τις αυτοκτονίες, διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία, στέγνωσε την αγορά από ρευστότητα, δημιούργησε τη μεγαλύτερη ανασφάλεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχει προκληθεί ποτέ, μετέτρεψε σε εφιάλτες τα όνειρα χιλιάδων νέων.

Όλα αυτά συνθέτουν όχι μόνο το απόλυτο μακελειό, αλλά «βιβλική καταστροφή». Εφόσον όμως η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, η διερεύνηση της υπόθεσης από τους εισαγγελείς και από τη Βουλή, είναι μονόδρομος.

Εξάλλου όλοι θυμόμαστε αυτό που είχε πει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, ότι ζητούσε ο κ. Παπανδρέου από το Δεκέμβριο του 2009 να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης δήλωσε το Μάιο του 2010, λίγες μέρες μετά την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, ότι μόλις το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2009, φάνηκε πως η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν μονόδρομος. Και εφάρμοσαν το περιβόητο σχέδιο «σωτηρίας της χώρας», αλλά με μια πρωτότυπη μέθοδο την «οικονομική πειραματική», που οδήγησε στο μεγαλύτερο «οικονομικό μακελειό» παγκοσμίως.

Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr