Αβάσταχτο το κόστος ζωής για τους Έλληνες καταναλωτές

Στα ύψη εκτοξεύθηκε το κόστος ζωής των Ελλήνων καταναλωτών, τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως προέκυψε από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε για το οικογενειακό καλάθι 629,43 ευρώ παραπάνω, το Δεκέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2001, δηλαδή, μία αύξηση της τάξης του 37%.

Βάσει των υπολογισμών του ΕΛΚΕΚΑ, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού ανέβηκε στα 2321,57 ευρώ, το Δεκέμβριο του 2011, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2001, που κόστιζε 1692,14 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εξής κατηγορίες: Τα Αλκοολούχα ποτά και καπνός 77%, η Στέγαση 70% και οι Μεταφορές 49%.

Αναλυτικότερα, οι δαπάνες ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού για διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ανήλθαν, το Δεκέμβριο του 2011, στα 364,01 ευρώ, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2001, που ξόδεψε 284,90 ευρώ, αύξηση της τάξης του 28%.

Για αλκοολούχα ποτά και καπνό, ξόδεψε 37,61 ευρώ παραπάνω (αύξηση 77%).

Για ένδυση και υπόδηση, οι δαπάνες, το Δεκέμβριο του 2011, διαμορφώθηκαν στα 186,70 ευρώ, σε σχέση με τα 143,62 ευρώ του Δεκεμβρίου του 2001.

Για στέγαση, το ποσό διαμορφώθηκε, το Δεκέμβριο του 2011, στα 295,70 ευρώ, σε σύγκριση με τα 173,95 ευρώ.

Για διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, δαπανήθηκαν 154,78 ευρώ, σε σχέση με τα 129,82 ευρώ.

Για την Υγεία, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 143,44 ευρώ, σε σύγκριση με τα 107,39 ευρώ.

Για Μεταφορές, δαπανήθηκαν 348,39 ευρώ έναντι 233,38 ευρώ.

Για Επικοινωνίες, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 97,48 ευρώ, σε σύγκριση με τα 108,57 ευρώ.

Για Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, ξόδεψε 102,77 ευρώ, σε σύγκριση με τα 86,70 ευρώ.

Για εκπαίδευση, δαπανήθηκαν 65,57 ευρώ, σε σύγκριση με τα 47,69 ευρώ.

Για ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, δαπανήθηκαν 246,50 ευρώ, σε σχέση με τα 171,46 ευρώ.

Για άλλα αγαθά και υπηρεσίες, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 231,84 ευρώ, σε σύγκριση με τα 172,12 ευρώ.


Boston Consulting Group: Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών

"O Έλληνας καταναλωτής έχει κάνει στροφή προς το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους, ενισχύοντας την οικιακή κατανάλωση, κυνηγά καλύτερες τιμές και προμηθεύεται προϊόντα μετά από εκτεταμένη έρευνα. Σε αυτό το περιβάλλον, προκύπτει ότι κρίση αποτελεί ευκαιρία για όσες επιχειρήσεις αντιδράσουν έγκαιρα να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά''.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της Boston Consulting Group για την ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι το 85% των καταναλωτών δήλωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες του τους επόμενους μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες από αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει επτά μήνες πριν την τελευταία έρευνα.

Σημειώνεται δε, ότι ποσοστό 18% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει μεταφέρει τις καταθέσεις στο εξωτερικό ενώ σε ότι αφορά στην κατανάλωση, μόλις το 24% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα αγοράσει ελληνικά προϊόντα διότι θεωρεί τις τιμές υψηλότερες από αυτές που μπορεί να ανταποκριθεί, ποσοστό ιδιαίτερα μειωμένο αν αναλογιστεί κανείς ότι ποσοστό 12% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν θα στραφούν στην αγορά ελληνικών προϊόντων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 65% των Ελλήνων βρίσκεται σε οικονομικό πρόβλημα, ενώ το 56% νοιώθει ανασφάλεια. Την ίδια ώρα έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των Ελλήνων που απάντησαν ότι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο η κρίση, όπως ανέφεραν οι κ.κ. Βασίλης Αντωνιάδης επικεφαλής της BCG στην Ελλάδα και η Camille Egloff - Chicas Partner Managing Director της εταιρείας, δημιουργεί ευκαιρίες. Συγκεκριμένα εξήγησαν ότι οι εταιρείες που θα δράσουν αποφασιστικά με πειραματισμούς, αναθεώρηση τιμών - προϊόντων, νέα τεχνολογία, υιοθέτηση νέων τάσεων και καλύτερη προβολή των τεχνικών διαφορών των προϊόντων τους, θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, αλλά και από την αύξηση των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες στρέφονται στις εταιρείες συμβούλων προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά να βάλουν και τις βάσεις για να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Αντίκτυπος Οικονομικής κρίσης

- Το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι δαπάνες τους επόμενους 12 μήνες θα μειωθούν σε ποσοστό 32% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011

- Οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 29% από 15%

- Εργασιακή ανασφάλεια αισθάνεται το 45% από 24% το πρώτο τρίμηνο του 2011.

- Σε ότι αφορά στις καταθέσεις, το 18% του δείγματος δήλωσε ότι μετέφερε ήδη μέρος ή όλες τις καταθέσεις του στο εξωτερικό, σε αντίθεση με το 49% που δεν σκέφτεται να κάνει κάτι τέτοιο. Μόνο το 7% δήλωσε ότι τοποθέτησε τα χρήματά τους σε ασφαλέστερες επενδύσεις, ενώ η πλειοψηφία, δηλαδή το 64%, δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο.

- Η αποταμίευση έχει ήδη ενταχθεί στην ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή με το 23% να δηλώνει ότι έχει ήδη αποταμιεύσει για το μέλλον, ενώ το 25% σκέφτεται να το κάνει. Σχετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό 36% εκείνων που απάντησε ότι η αποταμίευση δεν είναι στα σχέδιά του.

- 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύει ότι η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει όλους τους Έλληνες και τους ίδιους προσωπικά και δεν αφορά μόνο σε κρίση στα χρέη της Κυβέρνησης, των Τραπεζών και των αγορών.

Αλλαγή αγοραστικής συμπεριφοράς

- Το 73% του δείγματος δήλωσε ότι έχει αποδεχθεί πλήρως την ιδέα ότι θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερο από ότι τα παλαιότερα χρόνια, ενώ το 94% απάντησε ότι θα αναβάλει τις μεγάλες αγορές που δεν επείγουν.

- 9 στους 10 δήλωσε ότι θα περικόψει σημαντικά τα έξοδα σε προϊόντα, που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης

- Το 78% δήλωσε ότι θα καταναλώνει πιο συχνά από μαγαζιά που κάνουν εκπτώσεις. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό που θα αφιέρωνε περισσότερο χρόνο αναζητώντας καλύτερες τιμές.

- Το 24% απάντησε ότι δεν θα αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ενώ ποσοστό 3% δήλωσε ότι θα καταναλώνει περισσότερο από παλιά.

Αύξηση και μείωση δαπανών ανά κατηγορία προϊόντων

- Οι παιδικές τροφές και τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά στην κρίση και το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε προετοιμασμένο να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει αυτά τα οποία θεωρεί καλύτερα.

- Οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα οινοπνευματώδη, τα συμβόλαια - υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τα είδη πολυτελείας, όπου το 88%, 78% και 77% αντίστοιχα δηλώνει πως θα δαπανήσει όσο το δυνατόν λιγότερο χρήματα για να τα προμηθευτεί. Επίσης παρατηρείται μείωση στα τυποποιημένα και βιολογικά τρόφιμα όπου το 76% και 75% αντίστοιχα απάντησε ότι θα μειώσει τις δαπάνες του για συγκεκριμένα είδη.

Πηγή : e-typos.com