Πάγωμα μισθών και κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων

Ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας της χώρας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προτείνει επισήμως πάγωμα των αποδοχών των εργαζομένων για φέτος, παρά τις αυξήσεις που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης προτείνει να μην ισχύσουν οι διάφορες αυξήσεις που προστίθενται αυτόματα, όπως είναι οι τριετίες, οι ωριμάνσεις κλπ.

Η πρόταση
(δες εδώ αναλυτικά) κατατέθηκε στο πλαίσιο της εν εξελίξει συνάντησης των εργοδοτών με την ΓΣΕΕ και χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ προτείνει:

Να διατηρήσουμε τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ χωρίς μειώσεις αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της τον Δεκέμβριο του 2012.
Να αναθεωρήσουμε τις αυτόματες αυξήσεις που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές (τριετίες, λοιπά αυτόματα επιδόματα).

Είναι αξιοσημείωτο το ότι στην εργοδοτική πρόταση δεν υφίσταται αναφορά για το ζήτημα του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ θυμίζουμε ότι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες έχουν προτείνει πάγωμα αποδοχών και για την διετία 2013 - 2014.

Μέχρι στιγμής η ΓΣΕΕ εμφανίζεται αρνητική σε οποιαδήποτε παραβίαση των συμφωνηθέντων στην ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατά 2,6% αύξηση των αποδοχών για φέτος.

Πηγή : protothema.gr