Γ. Κουτρουμάνης: «Η ανταγωνιστικότητα δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό»

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας σήμερα σε ραδιοσταθμό, και πρόσθεσε ότι κυρίως οφείλεται σε άλλα θέματα που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος, τη γραφειοκρατία αλλά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ασαφές, πάντως, παραμένει το ποιος έβαλε στο τραπέζι το θέμα των μισθών, καθώς ο κ. Κουτρουμάνης δεν ξεκαθάρισε εάν το αίτημα κατατέθηκε απευθείας από την τρόικα ή το έθεσε κάποιος από τους κοινωνικούς εταίρους.

«Είναι δυνατόν ο υπουργός Εργασίας να απαγορεύσει στους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν στην ατζέντα όποιο θέμα θέλουν;» αναρωτήθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση για τα ζητήματα που έχουμε να λύσουμε μέσα στις επόμενες 20 ημέρες».

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι έγγραφα που περιλαμβάνονται τόσο στο μνημόνιο όσο και στο μεσοπρόθεσμο έχουν δοθεί στη ΝΔ, την οποία έχει καλέσει για διαπραγμάτευση, από κοινού, σε όλες τις συναντήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υ.Γ. από Πύθων : Ποιος έβαλε στο τραπέζι το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό; Ρητορικό το ερώτημα του κ. Κουτρουμάνη... Είναι ζήτημα των κοινωνικών εταίρων. Συμφωνούμε με την θέση της ΝΔ και κάνουμε τα πάντα για να ανακαλύψουμε για ποιο λόγο τέθηκε ζήτημα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό. Άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν έπιασε ποτέ στο στόμα του τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζουμε τι είχε δηλώσει ο κ. Παπαδήμος σε ερώτηση του κ. Τσίπρα για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, «είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές με την συμφωνία και των δυο πλευρών αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι». Επομένως, ποιος άνοιξε το θέμα των μισθών; Για τον Παπαδήμο η ανταγωνιστικότητα συνδέεται με την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό, ενώ για τον κ. Κουτρουμάνη η ανταγωνιστηκότητα δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Τελικά ποιος δουλεύει ποιον;;;