Πέρασε η πρόταση Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Με την απόφαση να συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας προκειμένου να εξειδικεύσει την πρόταση του προέδρου του κόμματος κ. Γιώργου Παπανδρέου, έκλεισε τις εργασίες του το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση του πολιτικού συμβουλίου και του προέδρου, σύμφωνα με την οποία οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου θα ολοκληρωθούν με εσωκομματικές εκλογές από τη βάση, οι οποίες θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του PSI και πριν από τις εθνικές εκλογές.

Το πολιτικό συμβούλιο θα συγκεκριμενοποιήσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό για την εκλογή της ηγεσίας.

Λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης είχε δοθεί η εντύπωση πως δεν θα γινόταν ψηφοφορία για έγκριση ή μη της πρότασης.

Τα πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τα οποία είχαν κρατήσει αποστάσεις από την πρόταση Παπανδρέου δεν ψήφισαν ούτε υπέρ, ούτε κατά. Αυτοί ήταν οι κύριοι Νίκος Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος και οι κυρίες Τόνια Αντωνίου και Συλβάνα Ράπτη. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν απών.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν ψήφισαν την πρόταση οι κύριοι Ευθυμίου, Βαρδακαστάνης και Γρηγοράκος.

Δευτερολογία Καρχιμάκη

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου έκλεισε ο γραμματέας του κόμματος «Θεωρώ σύντροφοι ότι η κρισιμότητα των στιγμών, μας καλεί όλους σε εγρήγορση», σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχος είναι «να διαφυλάξουμε την ύπαρξη της χώρας.

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η επιτυχής διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση των προτεραιοτήτων του διμήνου» τόνισε ο κ. Καρχιμάκης και ζήτησε σχέδιο που θα εμπεριέχεται ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.


Τέλος άφησε αιχμές για υπουργός λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός μας εμπιστεύτηκε όλους μας και ένα πράγμα βγαίνει ότι με την κοινή λογική μπορείς να εμπνεύσεις». Και κατέληξε λέγοντας «αυτά όλα ο καθένας που κλήθηκε να διοικήσει τα έκανε πράξη;»

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου ξεκαθάρισαν τα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ.

Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμάχησαν ένας έκαστος και όλοι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα τρία στελέχη, όμως, δεν είναι ένα. Δεν έχουν και μεταξύ τους συμμαχία, τουλάχιστον όχι ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, βρέθηκαν έτσι στο ίδιο στρατόπεδο με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τη Λούκα Κατσέλη και τον Χρήστο Παπουτσή, οι οποίοι από την αρχή ήταν με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι τρεις δελφίνοι πραγματοποίησαν έναν τακτικό ελιγμό επιχειρώντας να βγάλουν εκτός κούρσα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο οποίος παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ
εδώ