H κάθαρση τελείωσε πριν καν αρχίσει

Του Θάνου Mπλούνα
Από : Καθημερινή

Την αίσθηση ότι η νέα προσπάθεια κάθαρσης στον χώρο του ποδοσφαίρου έμεινε ημιτελής ή με άλλα λόγια σταμάτησε πριν καν αρχίσει, δημιούργησε η προχθεσινή απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ για τον Ολυμπιακό Β. και την Καβάλα. Οι αποκαλύψεις των συνομιλιών παραγόντων και μπουκμέικερ που έστηναν αγώνες, οι έρευνες της Δικαιοσύνης και οι εκθέσεις της UEFA για χειραγωγημένους αγώνες είχαν δημιουργήσει προσδοκίες. Ομως αποδείχθηκε φενάκη η αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά η ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη δεν θα κάνει ούτε συμψηφισμούς ούτε εκπτώσεις.

Οτι θα ξεφύγει από τη λογική της επιβολής της μικρότερης δυνατής ποινής και επιτέλους θα επιβληθούν αυτές που αναλογούν στα αδικήματα για τα οποία οι ομάδες κατηγορούνται ως έχουσες την «αντικειμενική ευθύνη» για τη δράση των παραγόντων τους.

Το σοκ της διατήρησης των δύο ομάδων στη Σούπερ Λίγκα και συνεπώς της εξασφάλισης των χρημάτων που εισπράττουν από την παρουσία τους, παρότι κατηγορούνταν για συνολικά έντεκα στημένα παιχνίδια, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Και τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ισόβιος αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο παραγόντων όπως ο Αχιλλέας Μπέος και ο Μάκης Ψωμιάδης θα τους κρατήσει μακριά από το άθλημα αν οι ίδιοι θελήσουν να παραμείνουν ενεργοί.

Ούτως ή άλλως ο κ. Ψωμιάδης διοικούσε την Καβάλα χωρίς να φαίνεται στα χαρτιά, ενώ ο κ. Μπέος ανάλογα με τις δικαστικές του εκκρεμότητες και την έκβασή τους επέλεγε το αν θα κατέχει θεσμικό πόστο ή θα διοικεί χωρίς να φαίνεται.

Ως προς την αφαίρεση βαθμών σίγουρα αποτελεί μειονέκτημα, αλλά μάλλον ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τις συγκεκριμένες ομάδες σε υποβιβασμό με τους παράγοντες που διαθέτουν. Η προχθεσινή απόφαση αποκλείει την ποινή του υποβιβασμού για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

Είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «δεδικασμένο» από τις υπόλοιπες ομάδες που κινδυνεύουν και κατηγορούνται για στήσιμο αγώνων και δωροδοκία βάσει των εκθέσεων της UEFA και του πορίσματος της εισαγγελέως Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου. Αρα, όλες οι ομάδες που εμπλέκονται (π. χ. Ηλιούπολη) ή θα εμπλακούν από τον Σεπτέμβριο, θα διατηρήσουν τη θέση τους στην κατηγορία που ανήκουν. Στη χειρότερη περίπτωση κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών, η οποία δύσκολα θα είναι μεγαλύτερη των δέκα αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν από τις ομάδες που εμφανίζονταν συχνότερα στις λίστες της UEFA.

Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα της προχθεσινής απόφασης είναι ότι γεννά το αίσθημα της αδικίας. Αφού επί της ουσίας αποσυνδέεται η δράση του παράγοντα από την ομάδα (δεν υπάρχει υπαιτιότητα) στο θέμα του στησίματος αγώνα, γιατί για παράδειγμα στην περίπτωση του Ηρακλή, που δεν πήρε άδεια συμμετοχής και υποβιβάστηκε, να μην τιμωρείται ο παράγοντας και να αθωώνεται η ομάδα ή να τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών παραμένοντας στην κατηγορία;

Γιατί στο σκάνδαλο των πλαστογραφιών για το οποίο τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό πολλές ομάδες (Ιωνικός, Εθνικός, Ηρακλής, Τρίκαλα και άλλες) να μην τιμωρείται ο παράγοντας και να αθωώνονται οι ομάδες ή να τους αφαιρούνται βαθμοί; Eίναι βαρύτερα αυτά τα αδικήματα από το στήσιμο αγώνων;

H Λάρισα και ο Πανσερραϊκός ψάχνουν τρόπους για να προσβάλουν στην ΕΠΟ την απόφαση, ενώ η κυβέρνηση κάνει μαθήματα μνήμης, θυμίζοντάς μας ότι τέτοιες ποινές δεν είχαν επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν.

Παρότι είμαστε στην αρχή, στην πραγματικότητα είναι πλέον αργά…