Χ. Παμπούκης: Παραδέχτηκε ότι ήταν "λάθος" η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Στάση αναμονής κρατά η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα μετά τις χθεσινές δηλώσεις, για ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με ταυτόχρονη επαναφορά του Λιμενικού Σώματος του .

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης Παμπούκης υπογράμμισε ότι η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι καθολικό αίτημα και προσέθεσε ότι υπάρχει καχεξία και δυσλειτουργία στη ναυτιλία, ενώ έκανε λόγο και για την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στο διοικητικό της φορέα.

Η επανασύσταση του ΥΕΝ με ταυτόχρονη επαναφορά του Λιμενικού Σώματος αποτελεί καθολικό αίτημα όλων των φορέων της ναυτιλίας, τόσο από την πλευρά της πλοιοκτησίας όσο και από την πλευρά των ναυτικών.

Οι δηλώσεις

Ο κ. Παμπούκης μιλώντας χθες στη ΝΕΤ τόνισε ότι η επανασύσταση του ΥΕΝ με το Λιμενικό Σώμα να αναλαμβάνει ξανά τα παραδοσιακά του καθήκοντα, αποτελεί καθολικό αίτημα.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο ετοιμάζει ένα «new deal», όπως το ανέφερε, το οποίο αφορά όλους τους κλάδους και παράγοντες της ναυτιλίας μέσω του οποίου θα δίνονται κίνητρα που θα αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Μάλιστα τόνισε ότι με το νέο κλαδικό συμβόλαιο θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχει ζητήσει από όλους ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παμπούκης έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στους Ελληνες ναυτικούς, τονίζοντας ότι η ΠΝΟ δεν προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Προσέθεσε ότι βρίσκεται σε διάλογο με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και πως έχει δεσμευτεί ο ίδιος για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η Ν.Δ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παμπούκη, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε: «Στην αρχή κατήργησαν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στον πρώτο ανασχηματισμό το επανασύστησαν. Στο δεύτερο, το καταργούν και πάλι. Σήμερα, έρχεται ο κ. Παμπούκης και ομολογεί ότι αυτό ήταν λάθος.

Μάλιστα, ο ίδιος «νίπτει τας χείρας του», λέγοντας ότι «εγώ έχω θέσει τον προβληματισμό μου στον πρωθυπουργό. Εχω κάνει το καθήκον μου. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα δεν είναι δικό μου!
». Τρικυμία εν κρανίω… Κυβερνητικό αλαλούμ, δυστυχώς, σε έναν από τους βασικούς πρωταθλητές της οικονομίας, όπως είναι η ελληνική ναυτιλία. Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της σύστασης αυτόνομων υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού».