Κυβερνητική απορρύθμιση

Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
Από : Ελευθεροτυπία

Σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αγκομαχάει να προωθήσει τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η απαίτηση χωρών-μελών της Ε.Ε. για παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο δανειακό πακέτο είναι θηλιά στο λαιμό της χώρας και η κρίση στην ευρωζώνη απειλεί να τινάξει στον αέρα τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής για τη ρύθμιση του χρέους, η συνοχή στην κυβερνητική παράταξη είναι ανύπαρκτη και οι δυσλειτουργίες της απορρυθμίζουν τη διακυβέρνηση.

Χθες σειρά γεγονότων, με κορυφαίο την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη, προκάλεσαν... αυγουστιάτικη θύελλα και χάλασαν το κλίμα που επιχειρούσε να... στρώσει ο πρωθυπουργός εν όψει της παρουσίας του σε λίγες μέρες στη ΔΕΘ.

1. Η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και άλλοτε στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Χάρη Παμπούκη, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Επί της ουσίας έφερε στην επιφάνεια τις δυσλειτουργίες του κυβερνητικού σχήματος σε πολλούς τομείς αλλά και τις κακές σχέσεις μεταξύ των υπουργών, οι οποίοι δείχνουν να είναι «κολλημένοι στις καρέκλες τους», κατά την έκφραση του ίδιου του πρωθυπουργού, και όχι στον έργο τους. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η κρίση που οδήγησε στην παραίτηση του κ. Παμπούκη κορυφώθηκε προχθές κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου μπροστά στα μάτια του πρωθυπουργού (σ.σ. ήταν η επίθεση του κ. Παπουτσή στον απόντα από την συνεδρίαση κ. Παμπούκη για τις δηλώσεις του περί αυτονόμησης του υπουργείου Ναυτιλίας), ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν έσπευσε να εκτονώσει την ένταση, αλλά με τη στάση του την ενίσχυσε.

2. Ενα δεύτερο γεγονός, αποκαλυπτικό της αυγουστιάτικης έντασης αλλά και σύγχυσης στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, ήταν η χθεσινή κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (βλέπε στην τηλεοπτική σελίδα), για τις αποφάσεις του για την ΕΡΤ. Αλλοι βουλευτές, όπως ο Τ. Χυτήρης, ο Απ. Κακλαμάνης και η Μιλένα Αποστολάκη, τον επέκριναν ότι επί της ουσίας κλείνει την ΕΤ 1 προς όφελος της ιδιωτικής τηλεόρασης και άλλοι, όπως ο Συμεών Κεδίκογλου, η Χαρά Κεφαλίδου και ο Πυθαγόρας Βαρδίκος, τον επαίνεσαν επειδή «βρέθηκε ένας υπουργός να κάνει κάτι γρήγορα...». Αυτή ακριβώς η εκ διαμέτρου αντίθετη κριτική είναι χαρακτηριστική της σύγχυσης αλλά και των μεγάλων αντιθέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική πολιτική.

3. Ακόμη και για την κατάργηση των αμαρτωλών «μυστικών κονδυλίων» των γενικών γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σημειώθηκε χθες ένταση στην ίδια σύσκεψη του κ. Μόσιαλου με βουλευτές του αρμόδιου ΚΤΕ. Βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Μόσιαλο, που τα κατάργησε ύστερα από δεκαετίες αδιαφάνειας στη διαχείρισή τους, να δώσει στοιχεία ποιοι τα εισέπρατταν και πόσα ήταν τα ποσά. «Η κατάργησή τους χωρίς να δίνεις στοιχεία είναι απαξίωση και όχι εξυγίανση», είπε μεταξύ άλλων η Μιλένα Αποστολάκη, ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας, που έχει διατελέσει πολιτικός προϊστάμενος των γενικών γραμματειών που τα διαχειρίζονταν, είπε ότι αυτά τα ποσά δεν ήταν πάνω από 200.000, προορίζονταν για το εξωτερικό και τα διαχειρίζονταν οι γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως το όψιμο ενδιαφέρον και η απαίτηση να δοθούν τώρα στοιχεία στη δημοσιότητα, ενδιαφέρον και απαίτηση που δεν είχε εκδηλωθεί ποτέ στο παρελθόν από κανέναν βουλευτή όταν αυτά τα κονδύλια μοιράζονταν δεξιά και αριστερά αδιαφανώς.

4. Η τάση... αυτονόμησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε χθες και ακόμα από τρία κρούσματα. Την επιστολή 27 εξ αυτών στον πρόεδρο της Βουλής για να είναι ονομαστικές οι ψηφοφορίες στην Ολομέλεια όταν πρόκειται για πρόσωπα.

5. Η επιστολή ήταν αποτέλεσμα του φιάσκου με την ψηφοφορία για τη Siemens, που πρόσθεσε ακόμη ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβερνητικής παράταξης, καθώς δικοί της βουλευτές δεν ψήφισαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή δύο γαλάζιων πρώην υπουργών.

6. Το άλλο κρούσμα ήταν ακόμα μία επιστολή άλλων 28 βουλευτών με την οποία ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να προσκομίσει στοιχεία για τις ΜΚΟ που εμπλέκονται στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Η κίνηση αυτή προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι μόλις πριν από μερικές μέρες ο κ. Κουτρουμάνης «ανακρίθηκε» από τους πράσινους βουλευτές για το θέμα αυτό και είχε αναγκαστεί να κάνει βελτιώσεις βάζοντας ασφαλιστικές δικλίδες διαφάνειας του προγράμματος. Φαίνεται όμως ότι οι εξηγήσεις του δεν κρίνονται επαρκείς από τους «συντρόφους» του...