Τρόικα : Ζητά κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων

Ισχυρές πιέσεις ασκεί η τρόικα για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", μετά τη διπλή μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα και το "πάγωμα" των αποδοχών μέσω του ενιαίου μισθολογίου, τώρα οι επιπτώσεις από το μνημόνιο χτυπούν ξανά και τον ιδιωτικό τομέα. Είναι τέτοιας έντασης η πίεση που ασκεί η τρόικα για το θέμα των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα ώστε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έφτασε σε σημείο να προτείνει ακόμη και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες η αντιπροσωπεία της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η πλευρά των επιτηρητών ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και περισσότερο βάρος στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις (οι οποίες υπάρχει η δυνατότητα να προβλέπουν αμοιβές κάτω των κλαδικών).

Επ' αυτού οι εκπρόσωποι της τρόικας, αφού διαπίστωσαν ότι σημειώθηκε μηδαμινή... πρόοδος, ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στη σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Παρόλο που η πλευρά του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν σημαντική μείωση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα (άνω του 9% στον ιδιωτικό τομέα και 15% σε μέσα επίπεδα στον δημόσιο τομέα) και καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων (κάτω των κλαδικών), έστω και εάν αυτές είναι παράνομες.