"Βάλτε εγγύηση για το δάνειο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών"

Τη χρήση τραπεζικών μετοχών ως εγγύηση για τα δάνεια διάσωσης προτείνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF Klaus Regling, έπειτα από τη σχετική απαίτηση της Φιλανδίας και άλλων χωρών, που απειλεί να ακυρώσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο Regling έχει ήδη προτείνει την ιδέα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ το θέμα θα συζητηθεί από τους αρμόδιους αξιωματούχους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η πρότασή του προβλέπει τη μερική κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης, μπορούν να πάρουν έως και 20 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ από τα δάνεια που θα διατεθούν. Οι μετοχές αυτές, που θα ανήκουν πλέον στο κράτος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τα δάνεια διάσωσης, λέει ο Regling.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φιλανδός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι το ζήτημα των εγγύησεων θα επιλυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.