Φ.Π.Α στο 23% σημαίνει λουκέτα και 120.000 νέους ανέργους

Επιστολή στον υπ. Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο, στην οποία επισημαίνουν τη δραματική συρρίκνωση των μαγαζιών μαζικής εστίασης, στέλνουν 28 ιδιοκτήτες γνωστών αλυσίδων. Προβλέπουν 120.000 ανέργους και λουκέτα.

Περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου εστίασης που θα οδηγήσει 120.000 εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας, θα πλήξει τον τουρισμό και δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει, θα είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, όπως τονίζουν σε ανοικτή επιστολή τους προς των αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης.

Οι 28 επιχειρήσεις προχώρησαν σήμερα σε πληρωμένες καταχωρήσεις στον Τύπο και με την ανοικτή επιστολή τους απευθύνουν έκκληση στον υπουργό όχι μόνο να μην προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση αλλά να μειώσει τον ΦΠΑ σε μονοψήφιο συντελεστή.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι αλυσίδες-εταιρείες: Απολλώνιο, Βενέτης, Γευσιπλοϊα, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Πίτα Πάν, Autogrill, Benvenuto, Coffee Time, Costa Coffee, Domino's Pizza, Everest, Flocafe, Gloria Jean's, Goody's, KFC, La Pasteria, L'Artigiano, McDonald's, Olympic Catering, Olympus Plaza, Palmie Bistro, Papagallino, Pizza Fan, Pizza Hut, Roma Pizza, Simply Burger, Friday's και Zonars.

Οι επιχειρήσεις ζητούν από τον υπουργό να μην προχωρήσει σε ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και παράλογο και εκτιμούν ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει κι άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα.


''Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις, να τις βοηθήσετε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας", σημειώνεται στην επιστολή.

Τέλος οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τη Γαλλία που μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση από 19,5% σε 5,5% και την Ιρλανδία, μια χώρα που βρίσκεται επίσης υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, και προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 30% από 13% σε 9%.